Adakah anda mencari salah satu destinasi pelancongan di Sumatera Barat? Jika anda boleh terus melawat salah satu air terjun yang indah di kawasan itu. Air terjun ini dinamakan air terjun Nyarai Pariaman yang terletak di Kabupaten Padang Pariaman. Di mana air terjun ini boleh menjadi rujukan percutian bagi anda yang mahu ketenangan yang jauh dari bandar.

Bukan itu sahaja, Kawasan ini juga merupakan salah satu air terjun terbaik di Sumatera Barat dan lebih disayangi oleh masyarakat. Bagi anda yang merancang percutian dengan pelancongan alam semula jadi, air terjun ini boleh menjadi pilihan terbaik untuk anda. Berikut adalah kajian ke atas air terjun ini.

Air Terjun Nyarai Pariaman
kolam air terjun Nyarai. Source posmetropadang.co.id

Azimat Air Terjun Nyarai Pariaman

Destinasi pelancongan air terjun ini menawarkan keindahan semulajadi air terjun dengan ketinggian 8 meter yang digabungkan dengan pokok hijau, rumput, lumut, dan terdapat juga batu yang menambah nuance alam semula jadi, udara sejuk, dan air yang segar dan sejuk.

Lawatan air terjun ini adalah sempurna untuk anda gunakan sebagai cara untuk membatalkan fikiran anda dan berehat badan anda dengan semua aktiviti rutin harian anda. Suasan hijau yang dilitupi dengan percikan air memberikan rasa tenang.

Percikan dari air terjun adalah agak berat tetapi akan dikurangkan apabila ia kering atau musim panas. Warna air di air terjun adalah hijau, dan dihiasi dengan kolam yang besar. Kolam yang sesuai terletak di hadapan air terjun.

Aktiviti Yang Anda Boleh Lakukan

Terdapat banyak potensi yang dimiliki oleh air terjun. Biasanya, orang ramai juga akan melakukan aktiviti memancing semasa melawat air terjun ini. Ikan di dalam kolam terdapat juga pelbagai dan sangat lazat untuk memasak. Ramai pelancong sudah menikmati daging ikan yang mereka tangkap. Lihat lebih lanjut:

1. Berenang

Aktiviti utama yang anda lakukan apabila melawat air terjun pastinya berenang. Di sini anda boleh melakukan aktiviti kerana air terjun Nyarai Pariaman mempunyai kolam hijau semulajadi berair.

Berenang atau mandi di sini menjadikan badan anda segar. Kerana air masih agak semulajadi kerana ia tidak tercemar oleh sebatian kimia dan sampah. Bagi anda yang suka untuk menguji adrenalin, Terdapat juga titik melompat untuk melibatkan diri anda. Ketinggian titik melompat ini adalah kira-kira 4 meter di atas kolam.

2. Memancing

Salah satu azimat mengapa ramai orang datang ke tempat pelancongan ini ialah sebuah kolam di mana ia digunakan sebagai tempat hidup ikan yang semakin meningkat. Dengan ikan yang begitu banyak, ia adalah satu kasihan kepada pencinta menangkap ikan untuk melepaskan aktiviti menangkap ikan di tempat ini.

Atas sebab ini, anda boleh merasai keseronokan memancing di tempat ini. Untuk mendapatkan ikan di sini, anda boleh menggunakan keratan atau menggunakan pistol tombak. Bagi anda yang ingin menggunakan pistol tombak maka anda juga perlu menyelam ke pangkalan kolam yang pertama.

3. Memainkan akar pokok

Malangnya bagi anda untuk ketinggalan, anda juga boleh cuba untuk menikmati air terjun ini dengan memainkan akar pokok di tempat itu dengan menggunakannya sebagai swing. Selepas anda berenang, anda boleh merasa keseronokan menyeronokkan dan mendebarkan dengan menggunakan akar pokok.

4. Memburu gambar

Ia bukanlah satu perkara yang baik jika percutian anda tidak didokumenkan dengan baik. Oleh itu, pastikan bateri kamera anda dicas sepenuhnya apabila anda melawat air terjun. Di sini, anda boleh menangkap pelbagai detik seperti masa berendam atau dari ketinggian kolam.

Lokasi

Air terjun Nyarai Pariaman terletak di Lubuk Alung, Padang Pariaman, Sumatera Barat. Jika dikira melalui pusat bandar di Padang, lawatan ini mempunyai jarak lebih kurang 48 kilomter.

Untuk sampai ke lokasi anda memerlukan anggaran masa kira-kira 2.5 hingga 3 jam mengikut kenderaan. Untuk sampai ke lokasi ini, pelancong boleh menggunakan kemudahan pelancongan di Padang dan kawasan sekitarnya, seperti pakej percutian Padang.

Kos

  • Tiket kemasukan: IDR 20000/orang
  • Tempat letak kereta: percuma
  • Ojek: IDR 10,000

Tips

Bagi anda yang ingin melawat air terjun Nyarai Pariaman, destinasi pelancongan adalah disyorkan untuk membuat persiapan berikut:

  • Menyediakan Kasut dan sandal bergigi
  • Gunakan Kasut atau sandal yang mempunyai gigi kerana rupa bumi yang anda akan melalui licin. Untuk mengelakkan risiko terjatuh atau tepeleset, maka ia adalah sesuai untuk membawa peralatan.
  • Menetapkan peruntukan. Ia adalah tempat di mana anda akan dapat membawa hidangan sejak makanan di kawasan di mana anda tidak boleh mencari mana-mana tempat atau gerai yang menyediakan makanana. Sudah tentu anda tidak mahu dahaga dan kelaparan semasa melancong.
  • Gunakan pakaian pemasangan. Satu-satunya perkara yang tidak kurang penting adalah dengan menggunakan pakaian yang sesuai. Mengikut keadaan lokasi yang hendak ditangani. Ia okey untuk memakai jeans, tetapi perlu diingat kerana anda akan menyeberangi Sungai. Bagi anda yang takut terik boleh menggunakan pakaian dengan langan panjang.
  • Penyediaan syarat badan sihat. Sebelum melawat, anda juga perlu menyediakan keadaan tubuh yang baik dan jangan lupa untuk persiapan mental. Cuba untuk menjalankan beberapa hari sebelum melawat lokasi kerana kemudian anda akan melakukan trekking dengan perjalanan yang tidak mudah dan penyaliran.

Lain

Air Terjun Nyarai Pariaman
Air Terjun Nyarai Pariaman. Source Kidalnarsis.com

Jangan lupa untuk membawa plastik/kot jika pada masa akan datang keadaan cuaca menjadi hujan. Sebagai tambahan kepada berfungsi sebagai penutup dari badan kawan dari hujan dan juga meliputi bagasi untuk anda di tempat ini. Supaya anda tidak akan menyesal kerana telefon yang mati disebabkan oleh air hujan, kamera DSLR yang rosak, atau apa-apa lagi. Jangan lupa juga untuk menjaga kebersihan di sekitar lokasi.

Itu adalah beberapa penjelasan tentang air terjun NyaraiPariaman yang mempunyai pandangan yang indah Sumatera Barat. Jangan lupa untuk membaca artikel kami yang lain mengenai tradisi Tabuik Minangkabau. Mudah-mudahan artikel ini berguna untuk anda dan terima kasih.