Kota Padang adalah salah satu daripada bandar-bandar yang termasuk dalam deretan kota-kota popular di Indonesia. Popularitasnya adalah kerana masakan legenda beliau, iaitu Rendang. Makanan Padang yang tipikal ini sudah begitu terkenal di beberapa bahagian dunia. Tidak cukup hanya popular, makanan istimewa ini juga telah dinamakan salah satu makanan paling lazat di dunia.

Tetapi adakah anda tahu bahawa Kota Padang bukan hanya popular dari segi makanan? selain dari sisi makanan, kota Padang juga memiliki keindahan panorama semula jadi. Keindahan semulajadinya menambah popularitinya di mata pelawatnya.

Kota Padang mempunyai deretan pulau-pulau kecil yang telah berhasil membuat banyak wisatawan datang, bukan hanya wisatawan lokal tetapi juga wisatawan asing yang datang menikmati keindahan alam yang ditawarkan oleh Kota Padang.

Dari deretan pulau-pulau kecil, katakan kami mengambilnya seperti Pulau Cubadak. Pulau Cubadak menawarkan panorama semula jadi yang indah. Pulau ini bersih, indah, pemandangan bawah air yang berlimpah dengan pelbagai jenis terumbu karang dan kehidupan marin, menjadikannya dikunjungi oleh penyelam dunia.

Dengan pemandangan indah keindahan semula jadi, Pulau Cubadak menarik banyak minat pelancong asing. Malah pelancong dari Jerman, pernah membuat dokumentari tentang keindahan pulau ini. Bermula dengan filem itu, banyak media antarabangsa datang untuk menampung Pulau Cubadak.

Ingin tahu apa daya tarikan Pulau Cubadak? Berikut adalah kajian semula:

Daya tarikan Pulau Cubadak

Pulau Cubadak sendiri adalah salah satu daripada sekumpulan pulau yang terletak di luar pantai Sumatera Barat dan dilindungi oleh teluk. Inilah yang menjadikannya selamat dari angin kencang dan arus kuat dari Lautan Hindi. Itulah sebabnya air di pulau itu sangat tenang dan pelawat dapat dengan selamat dan selesa menikmati pantai.

Sekitar pulau ini terdapat juga pulau-pulau lain seperti Pulau Mentawai, Sipagang, Sikuai, Pasumpahan, Sirandah, Penyu Laut, dan pulau-pulau lain. Jika Mentawai dikenali sebagai syurga untuk pelayar, maka Pulau Cubadak Padang adalah syurga bagi pencinta menyelam dan snorkeling.

Daya tarikan pulau cubadak
Daya tarikan pulau cubadak ( @instagram : padang.trip )

Secara geologi, pada masa lalu Pulau Cubadak adalah kawasan kawah, sehingga kekayaan di dalam air di sekitar pulau itu banyak. Pelbagai jenis terumbu karang dan kehidupan marin sangat mudah dicari. Itulah sebabnya ramai penyelam dunia datang melawat surga maritim ini.

Dengan perairannya yang bersih dan bersih, panorama bawah air di pulau ini menarik untuk dieksport. Sebenarnya, salah satu media cetak dari Jerman, iaitu Bild de Rau, pernah menerbitkan satu artikel bertajuk “surga yang hilang di dunia adalah di Pulau Cubadak”.

Pulau Syurga atau Kampung Paradiso, itulah cara orang memanggil Pulau Cubadak. Di sisi lain pulau ini juga dikenali sebagai “The Paradise Of South”. Tajuk ini sebenarnya berasal dari pelancong asing yang berhenti di pulau itu.

Aktiviti yang anda lakukan di Pulau Cubadak

Terdapat banyak aktiviti yang menyeronokkan dan menyeronokkan yang boleh anda lakukan di Pulau Cubadak, seperti snorkeling dan menyelam, mengambil gambar di tempat yang mudah dijelajah, malah melayari dan lain-lain. Untuk butiran lanjut, lihat ulasan berikut:

1. Snorkeling dan Diving

Adakah anda mempunyai hobi untuk snorkeling atau menyelam? jika ya, kemudian melawat Pulau Cubadak adalah pilihan yang tepat kerana Pulau Cubadak mempunyai keindahan panorama bawah laut yang sangat menakjubkan.

Pulau ini mempunyai kekayaan semulajadi yang luar biasa, dari terumbu karang ke hidupan laut yang ada di sana. Di samping itu, keadaan laut cahaya biru yang jelas juga menjadi keindahan setiap kali anda melawat pulau ini.

2. Surfing

Selain snorkeling atau menyelam, aktiviti seterusnya yang boleh anda lakukan di Pulau Cubadak adalah melayari. Pulau Cubadak mempunyai ombak besar, sehingga membolehkan anda bermain berselancar atau berselancar.

Berselancar ( source : gotravelly.com )

Tidak hairanlah terlalu ramai peselancar menjadikan Pulau Cubadak destinasi yang sempurna untuk melayari. Berminat bercuti ke Kota Padang? segera berunding dengan pakej percutian Padang anda dengan kami.

3. Sukan Ski Air

Bukan sahaja berhenti di sana, nampaknya di sini anda juga boleh melakukan ski air. Kerana Pulau Cubadak sudah memiliki fasilitas lengkap untuk mendukung kegiatan pelawat.

Kemudahan ini merupakan salah satu nilai tambah di mata pelawat dan sebagai tarikan istimewa untuk menambah keseronokan, untuk menarik banyak minat pelancong untuk bercuti ke tarikan pelancong ini.

4. Nikmati pelangi

Di samping keindahan panorama alam bawah air, jika anda melawat Pulau Cubadak, anda akan melihat pemandangan panorama keindahan pelangi yang pasti tidak akan ditemui di tempat lain. Belum lagi digabungkan dengan persekitaran yang sangat indah akan menambah suasana akan menjadi lebih cantik.

Anda juga boleh melihat pemandangan pelangi yang sangat berbeza apabila anda melawat pulau ini. Kenapa Kerana langit bersih dan biru muda menjadi kombinasi yang sangat indah. Untuk itu, jangan biarkan seketika anda terlupa untuk ditangkap.

5. Ambil gambar

Bagi anda yang mempunyai hobi fotografi, tentu saja, jangan lupa untuk membawa kamera, kerana akan terdapat banyak tempat yang indah yang patut ditangkap. Momen ini kadang-kadang datang tanpa izin. Supaya responsif anda akan terus dilatih ketika melawat sana.

Mengenai tempat-tempat foto di rantau pulau ini agak banyak, dari pemandangan pantai biru ke atmosfera hutan dengan luas hijau yang luas juga boleh menjadi pilihan lain.

Jadi sangat malang jika anda terlepas tidak dapat menangkap beberapa momen yang sebenarnya terkandung di Pulau Cubadak ini.

Lokasi dan Laluan

Pulau Cubadak terletak di, Ampang Pulai, Koto XI Tarusan, Kabupaten Pesisir Selatan, Sumatera Barat. Pulau ini adalah salah satu daripada beberapa pulau di Teluk Mandeh. Bagi anda yang ingin melawat tarikan-tarikan ini boleh memilih penerbangan ke Lapangan Terbang Minangkabau, Padang.

Dari Lapangan Terbang Minangkabau, anda boleh meneruskan perjalanan anda dengan pengangkutan awam. Terdapat banyak pengangkutan awam ke kawasan pelancongan Pulau Cubadak. Pilih ke arah Pantai Carocok, Bandar Painan.

Dari sini teruskan perjalanan dengan menyewa bot laju. Biasanya dikenakan tarif Rp. 150,000 satu cara. Dan hanya mengambil masa 15 minit.

Akses lain yang boleh digunakan oleh pengunjung adalah dari arah Mandeh Port. Pelabuhan ini terletak di Kabupaten Pesisir Utara. Dari pelabuhan ini pengunjung juga boleh menggunakan bot pelancongan yang hanya akan mengambil masa kira-kira 15 minit.

Waktu Operasi

Pulau ini dibuka 24 jam untuk menerima kunjungan. Walau bagaimanapun, melainkan jika anda akan menginap di resort, ia tidak digalakkan untuk melancong pada waktu malam. Kerana kekurangan kemudahan lampu.

itu beberapa ulasan yang berkaitan dengan daya tarikan Pulau Cubadak. Sudah tentu, dengan semua daya tarikan yang ditawarkan oleh destinasi pelancongan ini akan membuat anda mahu melawat sana. Jika anda memerlukan maklumat yang berkaitan dengan pakej Percutian padang, sila hubungi kami. Kami akan dengan senang hati membantu keperluan percutian anda.