Solok merupakan salah satu kabupaten di Sumatera Barat. Jika anda melawat rantau ini, jangan lupa untuk melawat destinasi pelancongan di sana. Terdapat banyak destinasi pelancongan yang menawarkan panorama indah dan semula jadi yang boleh anda dapati di sana.

Destinasi pelancong yang termasuk dalam Pakej Percutian Padang memang bernilai senarai lawatan anda semasa bercuti. Penasaran? Mahu mengetahui lebih lanjut mengenai destinasi pelancongan di kawasan Solok? Jika ya, lihat ulasan di bawah.

1. Puncak Gagoan

Destinasi pelancongan Solok yang pertama adalah Gagoan Peak . Gagoan Peka adalah tebing curam yang indah di Paninggahan, Junjung Sirih, Solok, Sumatera Barat. Puncak Gagoan memiliki keindahan panorama semulajadi yang sangat menarik dan unik, dihiasi dengan batu karang yang terlihat menarik jika kita memotret di sini.

destinasi pelancongan solok
Puncak Gagoan ( Instagram : @feeppz )

Di atas puncak ini anda akan melihat pemandangan semula jadi dan pesona Lake Singkarak yang terletak tidak jauh dari puncak ini. Di samping itu, pelawat akan dimanjakan oleh angin yang bertiup keras dengan udara yang sangat menenangkan. Ini kerana bukit ini memang dikelilingi oleh hutan-hutan yang masih terjaga keindahannya.

2. Lake Singkarak

Destinasi pelancongan Solok yang berikutnya adalah Danau Singkarak .Danau Singkarak adalah tasik kedua terbesar di pulau Sumatera selepas Lake Toba di Sumatera Utara. Secara administratif, tasik yang mempunyai luas sekitar 107.8 kilometer persegi, terletak di dua daerah sekaligus, yaitu Kabupaten Solok dan Kabupaten Tanah Datar di Provinsi Sumatera Barat.

Tasik ini mempunyai air yang jernih, anda akan sering melihat kano yang dimiliki oleh nelayan yang tersebar di permukaan Tasik Singkarak mencari ikan, ditambah pula dengan banyak pohon yang membuat landskap hijau di sekitar tasik.

Selain dapat menikmati pemandangan tasik yang dikelilingi oleh bukit, para pelawat juga boleh melakukan aktiviti menarik lain seperti tasik di sekitar menggunakan bot, berkhemah, memancing, memburu foto yang tersurat, dan sebagainya.

3. Lake Talang

Bayangkan betapa indahnya dunia jika anda membuka mata anda dan menerokanya, anda tidak perlu pergi jauh ke luar negeri, Indonesia mempunyai keindahan alam semulajadi, cukup di Indonesia anda akan melihat air tasik biru, udara segar di pergunungan, dan pemandangan semula jadi yang indah di depan mata anda, itulah yang ditawarkan oleh destinasi pelancongan Lake Talang.

Danau Talang adalah tasik gunung berapi yang terbentuk dari salah satu kawah Gunung Talang. Gunung Talang adalah salah satu gunung berapi setinggi 2,597 meter di atas paras laut (meter di atas permukaan laut) di Kabupaten Solok.

Bagaimana? Adakah anda berminat untuk melawat Padang City? Untuk mendapatkan maklumat mengenai Pakej Percutian Padang, sila hubungi kami melalui nombor yang disenaraikan di laman web rasmi kami.

4. Laing Park Tree House

Pelancongan Laing Park Tree Tourism terletak tidak jauh dari Kota Solok, lebih lanjut terletak di Desa Laing, Kecamatan Tanjung Harapan, Kota Solok, Sumatera Barat. Tarikan pelancong ini menjadi destinasi pelancongan baru yang penuh sesak dan popular dibincangkan dan dikunjungi oleh orang muda dan keluarga hari ini. Perkara yang menarik di Laing Park ialah rumah pokok.

Rumah pokok di sini menawarkan suasana semulajadi yang sangat sejuk, selesa untuk berehat dan tempat foto yang sangat instagramable. Ia sesuai untuk anda yang ingin menyegarkan minda anda dan merasakan udara segar khas di kawasan luar bandar. Lokasi pelancong berada di kawasan seluas 8 hektar yang sangat semula jadi dan jauh dari pencemaran. di sini terdapat dua rumah pokok dengan kapasiti 5 orang dewasa atau 10 kanak-kanak di ketinggian 10 meter.

5. Puncak Gobah

Goba Peak adalah tarikan pelancong yang masih baru dan popular di Kabupaten Solok. Puncak ini terletak di puncak Nagari Aripan yang menghadap ke Tasik Singkarak. Keindahan Panorama Puncak Gobah menyajikan panorama semula jadi yang menakjubkan dengan sebidang sawah, hutan dan kawasan pesisiran pantai selatan Tasik Singkarak. Di lokasi puncak ini juga dilengkapi dengan rumah pokok untuk mengambil gambar yang menambah tarikan pengunjung ke tempat pelancongan ini.

destinasi pelancongan solok
Puncak Gobah ( Instagram : @gilang_gemilang )

6. Tasik di atas dan Tasik di bawah

Diatas Tasik dan Tasik Di bawah ini terletak di Kabupaten Solok, tepatnya di Desa Alahan Panjang, Kecamatan Lembah Gumanti, Kabupaten Solok, Sumatera Barat. Lokasi kedua tasik ini hanya kira-kira 300 meter, jadi ia sering disebut sebagai tasik kembar.

7. Perkebunan Teh Alahan Panjang

Taman teh di Lembah Gumanti adalah sekitar 65 km dari Padang Kota. Berada di atas ketinggian 1400 – 1600 meter di atas paras laut, menjadikan udara sekeliling berasa sejuk dan cenderung sejuk.

Perkebunan Teh Alahan Panjang bukan hanya destinasi wisata favorit masyarakat Solok, tetapi juga tidak banyak wisatawan yang berasal dari Medan, Pekanbaru dan Jambi. Mereka yang datang ke sini, selain dapat menyaksikan kebun teh yang indah yang menenangkan mata dengan dominasi warna hijau, juga dapat menikmati masakan tempatan yang lazat, seperti kompos sate dan kundua dan tentu saja teh Alahan Panjang yang asli.

8. Gembira puncak

Lokasi Happy Peak, yang juga dikenali sebagai “Puncak Guguak Sarai” atau “Happy Guguak Sarai Peak” agak jauh, dan hanya boleh dihubungi oleh kenderaan beroda dua.

Jadi, jangan terkejut jika puncak bukit yang terletak di Nagari Guguak Sarai, Kabupaten IX Koto Sungai Lasi, Kabupaten Solok, Sumatera Barat, tidak semua orang Kabupaten Solok tahu tentang hal itu.

Walaupun lokasi “sedikit” sukar dicapai, panorama semulajadi yang ditawarkan oleh puncak bukit ini tidak kurang cantik berbanding bukit-bukit lain di Kabupaten Solok.

9. Masjid Tuo

Destinasi pelancongan Solok yang lainnya ada Masjid Tuo Kayu Jano. Masjid Tuo Kayu Jano di Kabupaten Solok ini hanya boleh digunakan sebagai destinasi pelancongan agama untuk umat Islam.

destinasi pelancongan solok
Masjid Tuo Kayu Jao ( Instagaram : @nollapitaloka05 )

Itu hanya masjid yang terletak di Nagari Batang Barus, Daerah Gunung Talang, Kabupaten Solok, Sumatera Barat, tidak menawarkan kemewahan sebagai daya tarik utamanya, melainkan sejarahnya.

Seperti yang diketahui, Masjid Tuo Kayu Jao adalah salah satu masjid tertua di Provinsi Sumatera Barat. Di mana diketahui, masjid ini lebih kurang 5 abad, tetapi keadaannya masih bagus, dan masih digunakan hari ini.

10. Nagari 1000 Rumah Gadang

Jangan katakan bahawa anda pernah datang ke Solok sebelum melawat Nagari 1000 Rumah Gadang. Kerana ini di mana pusat budaya Minangkabau memanjakan pelancong melalui keindahan budaya, ucapan sopan dan bidang masakan kuliner Minang.

Pengunjung akan kagum melihat kehadiran beratus-ratus rumah gadang yang selaras dengan gaya seni bina mereka yang menakjubkan. Rumah tradisional yang masih asli akan membawa pelancong ke masa lalu, terutama apabila diikuti dengan tarian tradisional dan tarikan kuliner yang merosakkan lidah.

mereka adalah beberapa ulasan yang berkaitan dengan beberapa destinasi pelancongan yang menjadi hits dan popular di kawasan Solok di Sumatera Barat. Kota Padang dengan pesona semulajadi yang sememangnya bernilai untuk ditambah ke senarai percutian anda.

Jika anda ingin melawat bandar Padang, jangan lupa untuk memudahkan, praktikal dan berkesan untuk setiap aktiviti percutian anda, gunakan Pakej Percutian Padang yang tersedia.