Sumatera Barat tidak pernah tampaknya kehabisan destinasi pelancongan yang menarik untuk alasan untuk melawat. Salah satu daripadanya adalah destinasi pelancongan Janjang Saribu Bukittinggi. Tidak seperti Pantai Gandoriah yang panas, destinasi pelancongan ini adalah mudah untuk dilawati kerana ia mempunyai suhu udara sejuk. Berikut adalah kajian semula!

Janjang Saribu

Janjang Saribu
Mamikos.com

Janjang Saribu adalah salah satu tarikan yang terletak di lembah Sianok, Agam Regency, Sumatera Barat. Janjang di Padang bermaksud tangga. Saribu ertinya seribu. Jadi janjang Saribu ertinya seribu tangga. Tangga berdinding dan jalan berjalan dari Koto Gadang di lembah Sianok dan sehingga Bukittinggi.

Tetapi adakah tangga penomboran seribu? Sudah tentu tidak. Bilangan tangga di sini tidak sampai seribu keping tetapi hanya beratus-ratus. Untuk memudahkan sebutan itu, ia dipanggil janjang Saribu yang bermaksud seribu tangga.

Panjang keseluruhan tangga dan jalan adalah kira-kira 780 m panjang, lebar jalan adalah 2 m, dan berdinding konkrit. Terdapat jambatan gantung yang sering dipanggil jambatan merah. Dari hujung ke hujung, perjalanan merentasi tangga dan jalan ini mengambil masa lebih kurang 15-30 minit.

Janjang Saribu Semasa Zaman Penjajahan

Bangunan tangga ini telah wujud semasa era penjajah Belanda di Indonesia. Kerana pada zaman silam bangunan ini diperbuat daripada tanah dan disokong oleh buluh kemudian dipanggil janjang batuang. Pada masa itu penduduk tempatan menggunakannya sebagai jalan pintas dari koto gadang untuk Bukiktinggi, atau jika mereka mahu mengambil Pasir di Sungai.

Kerajaan kemudian membina tangga warisan masa lalu yang lebih baik dan kuat. Pada tahun 2013 kerajaan Indonesia merasmikan bangunan baru dari janjang Saribu dan disenaraikan sebagai destinasi pelancongan. Itulah sebabnya kerana ia dibuka sebagai tarikan pelancong janjang Saribu penuh dengan pelancong.

Pemandangan Semulajadi

Pemandangan lembah dengan bukit berdinding curam digabungkan dengan rangka Gunung Singgalang keindahan ini. Di lembah terdapat beberapa aliran yang membahagikan Lembah. Terdapat juga swaths hijau dan kuning ladang sawah yang dirangka oleh tebing. Terdapat juga kediaman penduduk walaupun tidak ramai.

Puncak Janjang Saribu merupakan sebuah kampung yang dipanggil Bukik Apik atau Bukit Apit. Janjang Saribu digunakan untuk menjadi tangga yang digunakan oleh penduduk Bukit Apik untuk mengambil air ke sungai di bahagian bawah lembah. Barisan tangga ini adalah pada dinding lembah tegak curam yang walaupun di cerun sudut 90 darjah.

Taman panorama di bahagian atas lembah adalah tidak besar. Lokasi taman panorama janjang saribu terletak di belakang dewan rakyat. Jalan ke Taman itu adalah laluan pejalan kaki yang disekat yang sebelah kiri adalah taman penduduk. Jarak taman ini adalah kira-kira 100 m dari lebuh raya.

Walaupun berhampiran dengan taman dan rumah penduduk, pemandangan lembah Sianok di taman yang ringkas ini terletak di Gunung Singgalang. Pelancong yang datang secara amnya mahu mengalami pengembaraan dan turun tebing dalam janjang Saribu yang curam ini. Ada yang datang dari bahagian bawah tebing, beberapa datang dari atas Taman di Bukik Apik.

Masa Terbaik Untuk Melawat

Anda boleh datang pada bila-bila masa untuk perjalanan ke janjang Saribu kerana ia terbuka kepada orang ramai. Ramai pelawat atau pelancong dari luar bandar datang ke sini pada waktu pagi hingga petang. Mereka berfikir, Pemandang di tempat pelancongan ini sangat cantik pada waktu petang. Bagi kemasukan juga adalah percuma.

Jika anda datang dengan kenderaan persendirian, anda perlu membayar yuran letak kereta. Untuk kenderaan motosikal hanya perlu membayar yuran letak kereta sebanyak RP 2,000, manakala untuk kereta akan diminta untuk kadar tempat letak kereta sebanyak RP 5,000. Dengan membayar yuran tempat letak kereta, anda boleh dengan tenang meninggalkan kenderaan semasa bercuti kerana ia adalah selamat.

Lokasi dan Laluan ke Janjang Saribu

Janjang Saribu terletak di Kampung Bukit Apit Puhun, Daerah Guguk panjang, bandar Bukittinggi, Sumatera Barat. Akses kepada janjang seribu agak mudah untuk mendapatkan melalui. Pelancong pasti akan sangat mudah untuk mencari. Terdapat beberapa jalan alternatif yang boleh dipalang jika anda mahu untuk melawat janjang Saribu.

Ia boleh pergi melalui bahagian bawah Sianok Canyon atau juga dari atas. Jika anda memandu kenderaan persendirian ke destinasi ini dari bahagian bawah Sianok Gorge ia akan melalui Taman panoramik lubang Jepun. Anda hanya mengikuti laluan lurus dan kemudian kira-kira 500 meter akan memenuhi persimpangan empat.

Selepas mencari persimpangan, Belok kiri maka akan ada jalan menuruni Bukit. Dari Jalan Bukit, anda akan menemui janjang saribu Gate. Apabila memasuki kawasan pintu masuk, anda akan menemui sebuah jambatan dan terdapat beberapa kafe dan restoran.

Selain kenderaan persendirian, anda juga boleh menggunakan pengangkutan awam. Anda boleh menggunakan pengangkutan bandar dari pasar bawah dengan Canyon Major. Selepas itu berhenti di jambatan pertama di bahagian bawah lembah. Tidak lama kemudian anda akan tiba di pintu masuk janjang Saribu.

Janjang Saribu
jeda.id

Pilihan lain untuk sampai ke janjang Saribu destinasi tarikan pelancong boleh juga dari atas Sianok Canyon. Anda boleh menggunakan pengangkutan awam dengan Bukik Apik dari pasar bawah, kemudian turun secara langsung di hadapan Masjid Baiturrahman. Pintu masuk pintu janjang Saribu terletak tepat di sebelah Masjid.

Jika anda tidak digunakan untuk menggunakan pengangkutan awam, anda mungkin keliru, oleh itu untuk membuat perjalanan anda selesa, anda boleh mengamanahkan perjalanan anda ke perkhidmatan pelancongan pelancong. Pelbagai pakej percutian Padang, salah satu daripadanya adalah Lawatan ke janjang Saribu, boleh dipilih di PackagePadang.Com anda