Sumatera Barat merupakan sebuah wilayah di Indonesia yang mempunyai penduduk kebudayaan dan adat resam Melayu. Oleh itu, pelbagai negara di seluruh Indonesia yang mempunyai penduduk yang mempunyai etnik Melayu seperti Malaysia, Brunei Darussalam atau Singapura menjadikan Sumatera Barat sebagai destinasi pelancongan. Pelbagai destinasi pelancongan di Sumatera Barat boleh dipilih, salah satu daripadanya adalah Kabupaten Padang Pariaman, Sumatra Barat.

Kabupaten Padang Pariaman

Salah satu daerah di Sumatera Barat yang anda perlu lawati apabila perjalanan ke Sumatera Barat adalah Padang Pariaman Regency (Kabupaten). Dengan keluasan kira-kira 1,328.79 km ², Padang Pariaman mempunyai persisiran pantai 60.50 km ² dan mempunyai potensi pelancongan yang baik. Selain menjadi kawasan pelancongan yang berpotensi, Padang Pariaman juga boleh digunakan sebagai lokasi kediaman atau perumahan yang ideal.

Regency yang paling kecil di Sumatera Barat mempunyai modal Parit Malintang. Walaupun ia merupakan daerah terkecil di Sumatera Barat, Daerah Padang Pariaman terdapat banyak tarikan pelancong yang tidak kurang keindahan dan keunikan dengan tempat pelancongan lain di Sumatera Barat.

Destinasi Pelancongan Padang Pariaman

Berikut adalah beberapa destinasi pelancongan di Padang Pariaman yang anda boleh membuat pilihan untuk melawat apabila anda pergi ke Sumatera Barat.

Kabupaten Padang Pariaman
Pantai Cermin. Source YouTube

1. Pantai Cermin

Jika anda telah tiba di Padang Pariaman, anda boleh pergi terus ke salah satu destinasi pelancongan ini. Lokasi depan pantai cermin adalah sekitar 1.5 km dari pusat bandar Pariaman. Pantai ini terkenal kerana suasana yang rendang kerana pantai cermin yang tumbuh dengan pokok kelapa sawit dan pokok pain supaya ia membuatkan angin di pantai ini sejuk.

Lokasi strategik menjadikan destinasi pelancongan ini mudah dicapai dari mana-mana sahaja. Anda boleh pergi ke pantai ini dengan motosikal atau kereta. Jika anda melawat destinasi pelancongan ini, jangan lupa untuk menjemput ahli keluarga lain kerana di pantai ini terdapat pelbagai permainan tunggangan untuk pelancong.

2. Anas Malik Park

Anas Malik Park adalah tempat pelancongan keluarga yang sangat popular di Padang Pariaman dan banyak dikunjungi. Ramai pelancong yang berduyun-duyun ke Pariaman juga melawat Anas Malik Park. Lawatan ini sangat sesuai sebagai tempat untuk recresi dengan keluarga. Penamaan destinasi pelancongan ini berkaitan dengan perkhidmatan seorang pemimpin di Pariaman pada masa lalu.

Anas Malik adalah nama Pemangku Raja di Padang Pariaman pada masa lalu. Kolonel Anas Malik adalah seorang tentera yang bersara yang pernah berkhidmat sebagai Pemangku Raja Padang Pariaman selama dua tempoh dari 1980 hingga 1990. Pencapaian beliau dalam masyarakat Padang Pariaman akan sentiasa dikenang.

Beliau berjaya membina kemudahan dan prasarana dan masyarakat yang bersifat dan mental di Padang Pariaman. Sebagai penghormatan kepada perkhidmatannya, beliau dijadikan sebuah taman dengan nama Anas Malik Park. Sesungguhnya beliau merupakan seorang pemimpin yang disegani ketika menjadi Pemangku Raja dalam Pariaman.

Taman ini terletak di kawasan Pasia di lohong, Pariaman City. Kejayaan Regent Anas Malik dalam penubuhan Padang Pariaman adalah pembinaan banyak tempat tarikan pelancong seperti Pantai Pantai Gandoriah, Pantai kata, Pantai Katapiang, dan juga Muaroo Tiram. Beliau juga meningkatkan nilai budaya dan memperkukuhkan budaya di rantau itu.

3. Taman Bakau Padang Pariaman

Kabupaten Padang Pariaman
Hutan Bakau. Source Posmetro Padang

Salah satu destinasi pelancongan yang sesuai sebagai destinasi percutian keluarga adalah Taman Bakau Padang Pariaman. Anda boleh menikmati rekreasi keluarga di taman bakau ini apabila mengunjungi Padang Pariaman. Pemandangan kehijauan tumbuhan bakau akan menghiburkan anda semasa percutian anda di tempat ini.

Hutan yang digunakan sebagai tarikan pelancong pada asalnya merupakan hutan bakau yang telah rosak. Tetapi kerajaan tempatan sedang membaiki kerosakan hutan dan membina semula ia menjadi lebih cantik. Pengunjung yang datang ke Taman pelancongan ekologi ini tertarik dengan laluan berjalan kaki yang dibina untuk 50 meter.

4. Pantai Gandoriah

Pantai yang indah dan dikelilingi oleh Kepulauan kecil ini menawarkan banyak keindahan yang akan mengagumkan anda. Oleh itu jika anda melawat Padang Pariaman Jangan ketinggalan untuk melakukan perjalanan di tempat yang indah ini. Pantai Gandoriah selain mempunyai pemandangan yang indah juga mempunyai cerita legenda yang popular.

Gandoriah adalah nama seorang gadis yang berada dalam cerita rakyat Minangkabau. Legenda menceritakan kisah cinta Puteri Gandoriah dan Anggun Nan Tongga yang dipenuhi kesedihan. Pantai dengan banyak kecantikan menawarkan pemandangan yang menakjubkan yang boleh anda lihat secara langsung.

Lokasi pantai ini juga strategik dan merupakan salah satu daripada objek pelancongan yang popular di Sumatera Barat. Setiap sekali setahun, pantai ini memegang puncak tradisi Tabuik. Tabuik pelupusan ke laut. Apabila tradisi Tabuik diadakan, akan ada ramai orang yang datang untuk melihat tradisi Tabuik dari kawasan yang berbeza.

Kabupaten Padang Pariaman
Tradisi Tabuik. Source harian haluan

5. Pantai Tiram Pariaman

Pantai Tiram adalah salah satu tempat pelancongan yang popular di Pariaman bahawa anda perlu melawat seterusnya apabila anda pergi ke Padang Pariaman Regency. Pantai ini di barat Pariaman adalah tempat yang sangat indah untuk pengunjung. Pantai ini sejuk dan segar, dan dikelilingi oleh kehijauan yang subur.

Melawat ke Kabupaten Padang Pariaman

Selepas membaca ulasan di atas, anda pasti akan berminat untuk melawat Padang Pariaman Regency. Bawa keluarga anda dan orang yang anda sayangi untuk melawat Padang Pariaman. Anda boleh mengamanahkan Lawatan ke Padang Pariaman dengan menggunakan pakej percutian Padang yang menyediakan perkhidmatan pelancongan di Sumatera Barat dengan profesional.