Keindahan Gunung Talang Panorama yang mempesona – Selain pelancongan masakan khas Padang, Sumatera Barat juga mempunyai tarikan alam, salah satunya adalah Gunung Talang. Gunung Talang terletak di Kabupaten Solok, Provinsi Sumatera Barat, Indonesia.

Lokasi gunung ini terletak kira-kira 40 kilometer di timur kota Padang, yang boleh diambil sekitar kira-kira 3 jam pemanduan. Untuk kenderaan, anda boleh menggunakan kenderaan persendirian atau kenderaan sewa.

Pergunungan ini terbentang ke empat daerah, iaitu Daerah Gunung Talang, Daerah Danau Kembar, Daerah Lembah Gumanti, dan Daerah Lembang Jaya. Ingin mengetahui keindahan Gunung Talang? pertimbangkan kajian berikut:

Asal Nama Gunung Talang

Anda pasti ingin tahu tentang maksud nama Gunung Talang? Menurut penduduk setempat yang tinggal di lereng Gunung Talang di Desa Aie Batumbuak, yang merupakan pintu gerbang utama di puncak Gunung Talang mengatakan gunung itu diberi nama semacam itu karena terdapat banyak Talang Bambu yang tumbuh di sana.

Sekarang anda tahu? sebab mengapa gunung dengan ketinggian 2,597 m yang terletak di Kabupaten Solok dinamakan Gunung Talang.

Tarikan Pelancongan Gunung Talang

Keindahan Panorama Alam yang ditawarkan oleh Gunung Talang sangat memukau. Tidak menghairankan, dengan pesona semulajadi, gunung ini boleh mengikat hati ramai orang untuk melawat sana.

Setiap hujung minggu, Gunung Talang dikunjungi oleh ramai orang dari pelbagai lapisan masyarakat. Adakah anda ingin tahu keindahan Gunung Talang? Berikut adalah maklumat yang lebih terperinci:

A) Taman Teh

Sebelum pendaki memulakan laluan curam ke puncak Gunung Talang. Para pendaki akan dibentangkan dengan daya tarik semula jadi taman teh di lereng selatan Gunung Talang.

 Taman teh dipanggil Ladang Teh Danau Kembar. Taman teh ini telah wujud sejak zaman Belanda. Taman teh ini merupakan pengeluar daun teh terbesar di pulau Sumatera. Keberadaan taman teh ini akan menghipnotis pengunjung dan kagum dengan keindahannya.

Sebelum memanjat puncak Gunung Talang, anda boleh jika anda ingin bersiar-siar terlebih dahulu untuk melihat puncak teh terbaik di pulau Sumatera. Apabila anda sampai ke lokasi taman, anda boleh meletakkan motosikal di pinggir jalan atau di gerai berdekatan. Kemudian akan ada yuran parkir sekitar 3 ribu (tertakluk kepada perubahan).

B) Dead Forest

Perjalanan ke puncak dengan melewati Gunung Talang batu, anda akan tiba di lokasi Hutan Mati. Ia dikatakan sebagai Hutan Mati kerana pokoknya terdedah kepada abu gunung berapi semasa letusan Gunung Talang pada tahun 2005 dan 2007.

Dead Forest ( Instagram : @jelwindraputra )

Di Hutan Hutan ini, anda boleh berehat selepas melepasi Gunung Talang batu yang agak mengalir. Di samping itu, anda boleh menjadikannya sebagai tempat foto yang boleh instagram atau menangkap momen dengan kumpulan kerana tempatnya yang unik.

Digabungkan dengan latar belakang pemandangan gunung lain seperti Gunung Kerinci, Gunung Sago, Gunung Singgalang, dan pemandangan lain akan menjadikannya lebih sempurna untuk menjadi tempat untuk mengambil gambar. Dijamin Foto anda akan lebih instagramable.

C) Jambatan Shiratal Mustaqim

Selepas melalui Dead Forest, pendaki akan kembali terkejut dengan Jambatan Shiratal Mustaqim. Jambatan ini sebenarnya jalan kecil dengan jurang di sebelah kanannya. Apabila anda berada di sekitar jambatan ini, anda akan mendengar jeritan dari belakang gunung yang meludahkan asap belerang. Sudah tentu, anda akan berasa gentar apabila anda menyeberangi jambatan ini.

D) Twin Lakes

Salah satu tarikan terbesar yang membuat banyak lawatan datang untuk mendaki gunung ini adalah keindahan Teluk Lakes. Twin Lakes adalah nama yang diberikan kepada tiga tasik di Kabupaten Solok.

Tiga tasik adalah Tasik Di Atas, Tasik Di Bawah, dan Tasik Talang. Lake Above terletak di Nagari Alahan Panjang, Daerah Lembah Gumanti dan Tasik Dibawah terletak di Nagari Bukit Sileh, Daerah Lembang Jaya. Sementara itu, Talang Tasik terletak di Kampuang Batu Dalam, Daerah Danau Kembar.

Pemandangan Tasik Twin sangat jelas di sebelah kanan / selatan puncak gunung yang kira-kira 1 jam mendaki dari R54. Sekiranya langit sangat jelas, anda juga dapat melihat pemandangan Gunung Kerinci dari sebelah timur puncak tertinggi. Uniknya, Gunung Talang dan Gunung Kerinci sendiri selebar 103 kilometer!

E) Flora dan Fauna

Tarikan wisata Gunung Talang yang seterusnya adalah kepelbagaian flora dan fauna. Anda akan kagum dengan keindahan gunung ini. Sebabnya, sebagai tambahan kepada keindahan yang telah disebutkan di atas, loji gunung ini juga membantu untuk meningkatkan panorama Gunung Talang.

Terdapat banyak tumbuh-tumbuhan berwarna layaknya berada di taman yang dirancang jasa taman. Salah satu flora yang paling kelihatan di sini adalah beg semar dan teh. Bunga cantigi, yang pernah meninggal akibat letusan pada tahun 2005 dan 2007, telah mulai berkembang lagi di Gunung Talang sejak Mac 2017.

Pesona Gunung Talang ( Instagram : @triayyuning )
Pesona Gunung Talang ( Instagram : @triayyuning )

Di samping itu, terdapat juga bunga kekal, iaitu edelweiss. Anda boleh mencari Bunga Edelweiss ini di Edelweiss Park yang berjalan di sepanjang Pintu Cadas ke puncak. Walaupun sangat menarik, perlu diperhatikan bahawa anda tidak boleh memilih bunga ini untuk dibawa pulang, kerana denda Rp 100.000 akan dikenakan.

Ini adalah beberapa ulasan yang berkaitan dengan keindahan Gunung Talang yang mempesona. Sudah tentu, dengan semua daya tarikan yang ditawarkan oleh destinasi pelancongan ini akan membuat anda mahu melawat sana. Jika anda memerlukan maklumat yang berkaitan dengan pakej Percutian padang, sila hubungi kami. Kami akan dengan senang hati membantu keperluan percutian anda.