7 Harus Cuba Makanan Khas di Padang – Pernahkah anda ke Padang? Anda tahu Sumatra Barat? Jika anda belum, mungkin anda pernah cuba makan rendang? Sudah tentu saya ada, jika itu. Kerana, makanan khas Padang sangat terkenal, bukan hanya di dalam negeri tetapi di peringkat antarabangsa.

Tetapi, jika anda hanya tahu rendang sebagai makanan khas di Padang, mestilah sangat buruk. Masih banyak makanan khas Padang yang anda dapat merasai dan merasai kenikmatan.

Nah, di sini kita akan melihat beberapa makanan yang anda boleh membuat rujukan semasa perjalanan ke Padang City. Sudah tentu kita tidak akan tahu, mungkin esok anda mempunyai peluang untuk pergi ke Padang dan merasai semua hidangan istimewa di sana.

1. Rendang

Tidak perlu dikatakan, hampir semua orang tahu makanan ini. Makanan yang dibuat dari daging lembu sangat terkenal, bahkan ke semua penjuru dunia. Makanan Padang tipikal adalah salah satu daripada 50 makanan paling lazat di dunia, yang dikeluarkan oleh Rekod Buku Guinness.

Bahan asas untuk membuat rendang adalah daging lembu dengan campuran banyak ramuan dan rempah. Daging dimasak dalam sos santan dengan rempah sehingga masak dan santan diserap. Tidak semua Rendang yang enak dibuat dari set dapur yang canggih. Banyak restoran rendang yang terkenal mempunyai dapur tradisional.

2. Sate Padang

Padang Satay umumnya dibuat daripada daging yang diproses atau bahagian lain lembu seperti paru-paru, kerikil, hati, dan lidah. Cara memasaknya tidak berbeza dengan sate secara umum, iaitu diberi rempah dan kemudian dibakar sehingga dimasak.

Sate Padang ( Instagram : @niladriana )
Sate Padang ( Instagram : @niladriana )

Perbezaan antara sate dan sate yang lain adalah dari sup. Sup sate Padang adalah serupa dengan sup kari. Apabila anda melihatnya, sos sate Padang berwarna kuning dan tebal. Sup ini diperbuat daripada terung pedas, halia, kunyit, ketumbar, bawang putih, galangal, jintan, serbuk kari, garam, dan tepung beras.

Walaupun kebanyakan sate di Padang menggunakan daging lembu, ternyata ada juga yang menggunakan ayam dan kambing. Sate Padang adalah makanan khas Padang yang biasa dijumpai di sisi jalan dengan rombus ketika melayani.

3. Dendeng Balado

Bagi anda yang suka rasa masakan pedas, makanan khas ini sesuai untuk anda, iaitu daging lembu Balado. Jerado Balado adalah makanan yang dibuat dari daging lembu yang telah dihiris dan kering. Selepas itu, tambah cabai dan rempah lain yang dipanggil balado.

Makanan Khas Padang
Dendeng Balado ( Instagram : @salero_mami )

Bermula, cerkak ini ditemui oleh orang Minangkabau. Mereka membuat hidangan dari daging lembu, kemudian kering sehingga boleh bertahan lama dan dapat diambil.

4. Soto Padang

Tidak kalah dengan makanan Padang biasa yang disebutkan sebelumnya, Minang juga memiliki Soto yang tidak kurang enak.

Sudah tentu tidak dapat dinafikan bahawa soto adalah makanan yang tersedia di setiap wilayah Indonesia. Tetapi apabila anda rasa Soto pada satu ini, anda akan mendapati rasa yang anda tidak akan mendapat di kawasan lain di Soto.

Soto padang diperbuat daripada kepingan daging lembu dalam tipikal yang pastinya mempunyai tekstur lembut dan rasa yang lazat digabungkan dengan sos yang beraroma yang rempah yang menambah selera makan anda semakin lapar.

5. Dendeng Batoko

Selain diproses dengan balado perasa, masih ada satu lagi daging sapi yang diproses yang tidak kurang enak, yaitu Batokok Jerky. Makanan yang dipenuhi dengan potongan daging lembu tebal yang digabungkan dengan sos cabai hijau dan bawang merah cincang di atas.

Walaupun keduanya merdu, ternyata cara membuat batokok jerky berbeda dari balado jerky. Batokok jerky dibuat dengan dipukul, sesuai dengan namanya batokok, yang bermaksud untuk dilanda.

6. Ikan Balado

Abang baladonya yang tidak kurang enak adalah ikan balado. Setiap restoran mempunyai resipi balado sendiri. Tetapi secara umum, bahan asas saus balado dibuat dari bawang, cabai, tomato, jus limau, garam, dan gula.

Makanan ini mempunyai rasa pedas yang manis dan gurih, sangat sesuai dengan bahasa Indonesia. Tetapi, bukan sahaja di Indonesia, ternyata peminat makanan ini, di Singapura dan Malaysia juga seperti yang anda ketahui.

7. Gulai Itiak

Adakah anda suka masakan itik? Jika ya, maka anda mesti mencuba kari Indonesia khas kari ini. Kari itiak adalah salah satu masakan khas Padang yang diperbuat daripada itik.

Makanan Khas Padang
Gulai Itiak ( Instagram : @patalado )

Kaya dengan perisa, daging itik Padang yang tipikal bukan hanya lazat tetapi juga jauh dari aroma amis. Untuk memasak kari ini, ia mengambil beberapa rempah-rempah, seperti kunyit, halia, laos, daun teluk, daun oren, daun kunyit, dan cili.

Ini adalah beberapa ulasan yang berkaitan dengan makanan khas Padang yang anda mesti cuba ketika melawat Kota Padang. Bagi anda yang merancang bercuti ke bandar Padang dan mencari pakej percutian Padang boleh menghubungi kami.