Penyebaran Virus Corona di China ke beberapa negara semakin meluas, termasuk Indonesia, membuat orang bimbang tentang perjalanan ke pelbagai tempat. Di samping itu, semakin banyak mangsa yang dijangkiti dan mati membuat orang lebih berjaga-jaga.

Jadi bagaimana jika anda merancang bercuti dari jauh seperti membeli pakej percutian Padang? atau anda perlu melakukan perjalanan di luar kawasan itu kerana terdapat minat mendesak? Tidak perlu risau, anda pasti masih boleh melakukan perjalanan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang perlu anda lakukan untuk mengelakkan daripada terkontaminasi virus korona.

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan apabila anda melakukan perjalanan:

Ketahui Lebih Lanjut Corona Virus

Virus Corona atau sindrom pernafasan akut teruk coronavirus 2 (SARS-CoV-2) adalah koleksi virus yang boleh menjangkiti sistem pernafasan. Virus ini dianggap berasal daripada haiwan, seperti kelawar dan unta, dan boleh ditularkan dari haiwan ke manusia, dan juga dari manusia ke manusia.

Transmisi antara manusia adalah mungkin melalui percikan api apabila batuk atau bersin. Mengenai gejala apabila seseorang dijangkiti virus Corona akan mengalami gejala seperti selesema, seperti demam, batuk dan hidung berair.

Walaupun Covid-19 adalah nama rasmi untuk penyakit yang disebabkan oleh virus korona. Covid-19 adalah singkatan dari ‘Co’ yang bermaksud Corona, ‘Vi’ bermaksud Virus dan ‘D’ adalah Penyakit dan 19 adalah tahun apabila penyakit ini pertama kali dikenal pasti di China, iaitu 31 Disember 2019.

Umumnya, virus korona ini boleh menyebabkan penghidap mengalami gejala selesema seperti hidung berair, sakit kepala, batuk, demam dan sakit tekak. Atau gejala jangkitan pernafasan yang teruk, seperti batuk berdeham berdarah, demam tinggi, sakit dada hingga sesak nafas. Gejala virus ini akan muncul dalam masa 2 hari hingga 2 minggu selepas terdedah kepada virus korona.

1. Sentiasa Kekalkan Kebersihan Tangan

Virus Corona boleh dihantar melalui hubungan peribadi. Tangan rentan menjadi satu cara penyebaran virus, bersentuhan dengan tangan manusia yang lain, menyentuh objek atau permukaan yang mengandungi virus korona dan kemudian tangan anda menyentuh mulut, hidung, atau mata boleh menyebabkan anda berkontrak.

Untuk itu, petua untuk mencegah terlebih dahulu mengatasi virus korona adalah untuk menjaga tangan anda bersih. Untuk mengekalkan kebersihan tangan yang baik, pastikan bahawa selepas menyentuh objek atau berjabat tangan dengan orang lain adalah dinasihatkan untuk mencuci tangan dengan sabun dan air selama 20 saat atau menggunakan pembasuh tangan berasaskan alkohol jika sabun dan air tidak tersedia.

Mencegah Virus Corona
Basuh tangan Anda ( tribunnews.com )

Anda juga boleh menyiapkan pembersih tangan dalam beg semasa bepergian. Kerana ia dapat menyelamatkan anda di tengah-tengah penyebaran wabak seperti ini. Gunakan sebelum menyentuh kawasan muka, sebelum makan atau selepas tangan anda menyentuh objek asing.

2. Elakkan menyentuh muka

Sekiranya keadaan dirasakan tangan anda kotor dan tidak membasuh tangan anda dengan sabun. Oleh itu, disyorkan agar tidak menyentuh muka atau mata, sesungguhnya aktiviti menyentuh bahagian wajah seperti mulut, hidung dan mata adalah perkara yang sukar dilakukan.

Walau bagaimanapun, untuk mengelakkan risiko jangkitan virus korona, tidak dapat dielakkan, anda perlu mula meningkatkan kesedaran untuk tidak menyentuh kawasan muka dengan sembarangan. Sudah tentu permulaan akan sukar tetapi dengan habituation pastinya akan mudah.

3. Jauhkan jarak dari seseorang yang bersin atau batuk

Sekiranya perjalanan dalam keramaian, sudah tentu anda tidak akan tahu keadaan sebenar orang-orang yang berada di sana. Atas sebab ini, jika dirasakan bahawa seseorang yang anda temui memaparkan gejala yang dijangkiti virus maka anda perlu menjaga jarak anda dari dia.

Seperti virus selesema, virus korona juga dikenali untuk dihantar melalui cecair saliva. Oleh itu, menjaga jarak dari orang yang sakit adalah cara terbaik untuk mendapatkannya. Jika anda melihat orang dalam keadaan yang kelihatan tidak sihat, CDC mengesyorkan jarak minimum 3 kaki atau 0.9 meter.

4. Perhatikan makanan

Petua untuk mencegah penularan virus korona semasa perjalanan seterusnya adalah untuk memberi perhatian kepada makanan yang akan digunakan. Lebih-lebih lagi jika anda melancong, pasti ada makanan khas yang setiap destinasi pelancongan ada.

Apabila kuliner, anda perlu memberi perhatian kepada keadaan persekitaran tempat itu, adakah gerai makanan itu tetap bersih? bermula dari alat yang digunakan, dapur, malah bahan-bahan yang digunakan. Jangan malu untuk bertanya mengenai kebersihan. Sekiranya pengurus tidak mahu ditanya, sila pilih pilihan untuk mencari tempat lain untuk dimakan.

Di samping memastikan kebersihan, anda juga harus memperhatikan kematangan makanan yang disajikan di tempat makan. Perlu diingat jika virus korona boleh mati jika dipanaskan pada suhu 56 darjah Celcius selama 30 minit. Sudah tentu, proses memasak yang betul dapat membantu menghilangkan potensi penyebaran virus korona melalui makanan.

5. Segera berjumpa doktor sekiranya berlaku gejala

Adalah penting untuk mengetahui keadaan badan anda sendiri sebelum dan semasa perjalanan. Anda perlu tahu tentang gejala yang boleh menjadi diagnosis awal apabila seseorang dijangkiti virus korona seperti batuk, demam, dan kesukaran bernafas.

Jika anda mengalami gejala-gejala ini, segera semak keadaan anda kepada doktor sebelum penyakit itu terasa lebih teruk. Perlu diingat bahawa ada pengendalian

awal gejala awal akan mempercepat proses penyembuhan.

Jika anda melakukan perjalanan, pertimbangkan keadaan badan anda untuk menangguhkan perjalanan apabila anda mengalami sakit sehingga tubuh anda pulih. Sudah tentu anda tidak mahu perkara-perkara yang tidak diingini berlaku betul?

6. Dapatkan rehat yang cukup

Tahan cukup baik untuk memperbaiki sistem imun dalam tubuh manusia. Tubuh manusia masih boleh melawan penyakit semasa tidur. Walaupun anda berada dalam perjalanan yang panjang, contohnya di atas kapal terbang, pastikan anda mempunyai cukup tidur untuk memulihkan keadaan badan anda untuk kekal cergas.

7. Pakai topeng

Petua untuk mencegah penularan virus korona lain adalah dengan menggunakan topeng terutamanya jika anda berada di kawasan awam. Masker berfungsi untuk melindungi diri mereka dan orang lain. Pada dasarnya tidak hanya digunakan apabila virus korona, ketika menderita batuk atau batuk dapat digunakan.

Mencegah Virus Corona
pakai topeng ( sehatq.com )

Topeng yang harus digunakan adalah topeng yang menyerap air di dalamnya. Anda boleh menggunakan topeng pembedahan atau topeng pembedahan atau topeng N95 dengan penapis yang dianggap paling berkesan untuk melindungi manusia. Topeng ini boleh menyaring sehingga 95% zarah kecil di udara, termasuk kuman yang menyebabkan virus.

8. Meningkatkan imuniti badan

Walaupun tidak ada penawar, virus Corona akan menjadi sukar untuk menjangkiti penumpang yang mempunyai sistem imun yang baik. Oleh itu, sentiasa menjaga keadaan badan dengan 4 perkara berikut:

Pertama, bersenam pada waktu pagi. Menurut Martinue (2017), Vit D meningkatkan imuniti. Senaman ringan juga membantu tubuh kekal maksimum dalam kesihatan.

Kedua, mengurangkan tekanan. Kerana sistem kekebalan tubuh juga akan dikurangkan apabila tertekan, doakan doa, dhikr, dan doa.

Ketiga, dapatkan rehat yang cukup. Sudah tentu ini adalah perkara kegemaran untuk kita semua, tidak perlu penjelasan yang lebih terperinci.

Keempat, Makan makanan halal dan berkhasiat. Kembangkan buah-buahan, sayur-sayuran, kacang-kacangan, bijirin semulajadi. Elakkan minuman ringan, makanan ringan dan makanan segera serta proses yang tinggi.

Selain daripada empat perkara ini, anda juga boleh meningkatkan imuniti badan dengan mengambil multivitamin, terutama vitamin C. Jika anda merasakan bahawa tubuh anda tidak memakainya, lihat doktor anda, terutama jika terdapat gejala yang berkaitan dengan virus Corona.

9. Berdoa

Sudah tentu perkara berikut tidak kurang penting daripada yang lain, iaitu berdoa untuk perlindungan. Ketahuilah bahawa Allah adalah pemilih tubuh dan jiwa kita, berlipat ganda doa dan jiwa kita. Jadi bukan sahaja sistem imun, tetapi juga sistem iman yang dinaik taraf.

itulah ulasan tentang perkara yang perlu anda lakukan semasa melakukan perjalanan. Sudah tentu jika tidak ada yang penting dan mendesak adalah lebih baik untuk diam selama beberapa saat sehingga keadaan seperti sebelumnya.

Jika keadaan seperti semua kursus, anda boleh melakukan aktiviti perjalanan seperti biasa. Tentunya melawat kota Padang, yang termasuk dalam pakej percutian Padang akan merasa lebih nyaman dan menyenangkan jika keadaan kembali normal, kan?