Pariaman adalah salah satu kota di Sumatera Barat. Sekiranya anda melawat kawasan ini, jangan lupa melawat pantai di sana. Terdapat banyak pantai yang menawarkan panorama indah dan semulajadi yang anda dapati di sana, salah satunya ialah Pantai Gandoriah.

Pantai Gandoriah yang termasuk dalam pakej percutian Padang merupakan objek wisata pantai yang telah lama dikenali sebagai pantai penduduk Kota Pariaman. Destinasi pelancongan ini adalah keindahan panorama yang sangat memukau. Dengan keindahan panorama semulajadi yang menjadikan destinasi pelancongan ini dikunjungi oleh ramai pelancong.

Terutamanya apabila hujung minggu atau cuti panjang, pantai ini benar-benar penuh sesak dengan para pelancong dari pelbagai bahagian di rantau ini dan bahkan di luar pulau itu. Nah, apa daya tarikan yang menarik di pantai ini? Penasaran? Mari kita lihat sahaja ulasan khas Pantai Gandoriah di bawah.

Sejarah

Adakah anda tahu bahawa hampir semua tarikan di Sumatera Barat mempunyai sejarah unik mereka sendiri dari segi namanya. Pantai Gandoriah tidak terkecuali. Asal dari pantai ini menurut masyarakat Minangkabau berasal dari kisah cinta antara Puti Gandoriah dan Anggun Nan Tongga, yang sepupunya.

Dikatakan bahawa Anggun Nan Tongga berlayar untuk mencari tiga pamannya yang belum pulang dari luar negeri. Semasa perjalanan belayar Anggun Nan Tongga terus meneruskan pelbagai rintangan sehinggalah pada suatu hari dia akhirnya menemui tiga pamannya.

Walau bagaimanapun, malangnya, ketika salah seorang sahabat Anggun, Nan Tongga, mengkhianati kembali kepulangannya ke kampung halamannya, Puti Gandoriah mengira kekasihnya telah meninggal dunia. Dalam kesedihannya, Puti Gandoriah memutuskan untuk bermeditasi di Gunung Ledang.

Cerita ini berakhir dengan tragis apabila Puti Gandoriah bersatu semula dengan Anggun Nan Tongga kerana kedua-duanya harus menerima kebenaran pahit bahawa mereka adalah saudara lelaki dan perempuan dan tidak sepatutnya saling mencintai melainkan berkahwin.

Wow Bagaimana tragis adalah cerita. Oh, ya, Nan Tongga akhirnya menjadi nama sebuah hotel di pinggir Pantai Pariaman. Hotel ini merupakan hotel tertua di bandar. Walaupun Pejabat Pelancongan Daerah Padang Pariaman akhirnya bersetuju untuk menamakan pantai dekat hotel ini ke Pantai Gandoriah pada tahun 1990 semasa pemerintahan bupati Zainal Bakar.

Pesona Pantai Gandoriah

Pantai Gandoriah mempunyai pasir putih yang bersih dan garis pantai yang lembut. Anda bebas berjalan di sepanjang pantai sama ada dengan berjalan atau menggunakan kenderaan roda dua atau kenderaan roda empat.

Di Gandoriah Beach anda akan mendapati 6 pulau kecil yang kelihatan begitu indah seperti menghiasi cakrawala. Pulau enam, Pulau Tangah, Pulau Ujung, Pulau Kasiak, Pulau Angso, Pulau Gosong dan Pulau Bando. Sekumpulan pulau kecil ini boleh dikunjungi menggunakan pengangkutan bot selama lebih kurang 20 minit.

Kerana lokasinya yang tidak terlalu jauh ke Angso Duo Beach, Pantai Gandoriah Pun sering digunakan sebagai sebuah kandang dan persimpangan kapal ke pantai.

Sekiranya anda ingin berehat Di pantai ini banyak payung rata yang sesuai untuk bergaul dengan rakan-rakan, keluarga, atau pasangan. Bukan itu sahaja, biasanya pemilik payung juga menawarkan makanan dan minuman pada harga yang agak berpatutan. Oleh itu, semasa berehat di bawah payung anda, anda boleh mengisi perut lapar anda sambil melihat secara bebas di panorama indah Pantai Gandoriah.

Pantai Gandoriah Pariaman
Suasana pelancong di Pantai Gandoriah ( Sumbarbersatu.com )

Di Pantai Gandoriah, setiap tahun pelupusan Tabuik diadakan pada waktu matahari terbenam pada 10 Muharram. Pendek kata, Festival Tabuik adalah perayaan tempatan dalam peringatan Ashura, kematian Imam Husain, cucu Muhammad.

Perayaan ini dilakukan oleh masyarakat Minangkabau di mana salah satu kegiatannya adalah untuk mempamerkan semula karbala, bermain dram dan dhol. Tabuik sendiri adalah istilah untuk tandu badan yang dibawa semasa proses perayaan.

Jika anda berkunjung ke sini, terdapat banyak aktiviti rekreasi laut yang boleh anda lakukan di pantai ini seperti berenang, berselancar dan pelbagai aktiviti sukan lain. Malangnya, kemudahan ini hanya sebahagiannya boleh didapati pada hujung minggu dan musim cuti. Jadi jika anda benar-benar berniat bersenang-senang ketika melakukan sukan air di pantai ini, anda perlu datang pada hari Sabtu dan Ahad.

Kemudahannya

Sebagai destinasi pelancongan yang menjadi kegemaran penduduk kota Pariaman, kemudahan yang ada di pantai ini lengkap dan memadai. Berikut adalah kemudahan yang anda akan dapat apabila anda melawat Pantai Gandoria:

  1. Masjid
  2. Kawasan Main Kanak-kanak
  3. Peringkat Seni Persembahan Awam
  4. Foto Spot
  5. Kawasan Tempat Letak Kereta
  6. Tandas
  7. Gerai Makanan
Pantai Gandoriah Pariaman
Gerai Makanan di Pantai Gandoriah ( idnnews.id )

Lokasi

Bagaimana dengan lokasi yang mudah diakses? Jawapannya sangat mudah kerana Pantai Gandoriah mempunyai kedudukan yang sangat strategik dan berada di tengah-tengah kota supaya dapat dicapai sama ada dengan pengangkutan awam atau kenderaan persendirian.

Di samping itu, terdapat juga trek kereta api yang menghubungkan Pantai Gandoriah dengan Kota Padang secara langsung. Wow, wow, semakin mudah di pantai ini, bukan? Malah, di sini, kedudukan stesen juga betul di hadapan pintu pagar. Ini sebenarnya tidak menghairankan kerana terdapat begitu banyak pelancong yang ingin melawat pelbagai tarikan di Pariaman. Itulah sebabnya Kai kemudian mempersembahkan laluan laluan kereta api Padang-Pariaman yang hanya beroperasi pada hujung minggu.

Nah, itu kajian istimewa yang berkaitan dengan Pantai Gandoriah. Bagaimana? Sangat keren, kan? Bagi anda yang ingin melawat bandar Padang, maka tidak akan menyakitkan untuk melawat Pantai Gandoriah ini.

Pakej Percutian Padang sememangnya boleh menjadi rujukan bagi anda yang masih bingung untuk menentukan destinasi pelancongan semasa cuti. Selain terkenal dengan makanan khasnya, Rendang, Kota Padang, Sumatera Barat mempunyai berbagai tarikan alam yang tidak kurang menarik dari daerah lain.