Orang Minangkabau di Sumatera Barat termasuk suku kaum yang mendukung adat resam nenek moyang. Salah satu keunikan budaya Minangkabau adalah upacara perkahwinannya. Secara umum, perkahwinan di Indonesia atau di seluruh kedudukan dunia bakal pengantin lelaki sebagai pemohon, tetapi perkahwinan tradisional Minangkabau adalah tepat bakal wanita yang mencadangkan seorang lelaki.

Selain daripada keunikan budaya matrilineal, proses perkahwinan rakyat Minangkabau juga perlu melalui beberapa peringkat yang penuh dengan makna. Berikut adalah beberapa sesi perkahwinan tradisional Minangkabau yang unik.

Perkahwinan Tradisional Minangkabau
Pakaian perkahwinan Minangkabau. Source flickr

1. Maresek

Peringkat pertama perkahwinan tradisional Minangkabau adalah Maresek. Pada peringkat ini keluarga wanita akan melawat keluarga lelaki. Keluarga wanita akan mengetahui jika calon lelaki itu sesuai dengan calon wanita. Sebagai bentuk Ihsan dan silaturahim, keluarga wanita juga akan membawa cenderahati kepada keluarga lelaki.

2. Manimang

Peringkat ini dilakukan oleh keluarga wanita untuk membangkitkan calon lelaki. Seperti yang telah dijelaskan sebelum ini, bahawa wanita akan mengambil minuman pada lelaki. Jika anda mendapat berkat itu, anda akan melangkah pada perarakan seterusnya yang Batip Tando.

3. Batimbang Tando

Bermandikan simbol tando atau pertukaran sebagai perjanjian mengikat adalah pertukaran warisan seperti keris, fabrik tradisional, atau objek lain yang mempunyai nilai sejarah untuk keluarga. Oleh itu, adalah perlu untuk membuat keputusan dengan kematangan sebelum memasuki perarakan ini. Jika acara itu sudah dilaksanakan maka acara seterusnya adalah kaunseling tentang pengambilan calon pengantin lelaki.

Prosedur adalah keluarga bakal pengantin yang melawat rumah keluarga seorang bakal lelaki. Acara ini akan melibatkan ibu bapa, Ninik Mamak, dan orang tua kedua-dua pihak. Kumpulan yang datang akan membawa pinang  yang lengkap dan disusun dalam beg yang diperbuat daripada daun Pandan yang dipanggil Carano.

4. Mahanta Siriah

Pada peringkat ini bakal pengantin yang diminta untuk kebenaran atau meminta untuk rahmat doa kepada Mama, saudara bapa, keluarga dan kakak paling tua. Pengantin perempuan diwakili oleh saudara-mara beliau yang telah berkahwin dengan cara menyampaikan pinang. Bagi calon pengantin lelaki yang membawa pelepah yang mengandungi nipah dan tembakau.

Keluarga yang dilawati biasanya akan memberikan bantuan dalam bentuk tenaga dan kos untuk perkahwinan mengikut kemampuan. Upacara ini bertujuan untuk berdoa untuk solat dan untuk memberitahu rancangan perkahwinan kepada saudara-mara.

5. Babako-Babaki

Bako bermakna keluarga bapa bakal pengantin yang mahu menunjukkan cintanya dengan mengambil kos perkahwinan mengikut keupayaan dan kapasiti. Acara bermula dengan bakal pengantin perempuan yang dijemput dan dibawa ke rumah keluarga bapanya. Ada yang tertua akan memberi nasihat. Dan pada keesokan harinya, pengantin perempuan akan kembali ke rumahnya yang diiringi oleh keluarga bapa dengan pelbagai barangan bantuan.

Mereka membawa beberapa peralatan dalam bentuk pinang, beras ayam-kayu, barangan yang perlu pengantin seperti satu set fesyen, perhiasan emas, hidangan sampingan yang telah dimasak atau masih mentah, pastri dan lain-lain.

6. Malam Bainai

Bainai menjadi ritual untuk membenamkan keputusan daun Henna merah di dalam kuku pengantin perempuan. Kemudian terdapat juga air yang mengandungi wangian tujuh bunga, daun dihancurkan, payung kuning, kain kuning, dan kain, dan kerusi untuk pengantin perempuan. Tradisi ini mempunyai makna sebagai satu ungkapan kasih sayang dan doa untuk restu orang tua daripada keluarga pengantin perempuan. Budaya ini hampir sama dengan budaya perkahwinan di India dan Saudi. Tradisi ini dijalankan pada waktu malam sebelum perkahwinan.

Sebelum majlis penyampaian bakal pengantin yang diambil dari bilik yang diapit oleh rakan-rakannya menggunakan pakaian watak dan mengedit rendah. Acara ini melambangkan mandi dengan emping air wangi daripada tujuh bunga oleh golongan tua dan ibu bapa. Kemudian paku pengantin dan pengantin lelaki diberi Inai. Apabila ia dipasang, ia akan diiringi oleh lirik tradisi Minang pada waktu malam dengan flute.

7. Manjapuik Marapulai

Prosedur ini bermula daripada bakal calon pengantin lelaki untuk dijemput dan dibawa ke rumah pengantin perempuan untuk perkahwinan. Dalam acara ini, akan ada Ijazah pusaka pada pengantin lelaki sebagai simbol kematangan.

8. Rumah Anak Daro

Menyambut ketibaan pengantin lelaki di rumah Pengantin itu adalah masa yang hebat dan perayaan. Keluarga Pengantin menyambut kedatangan pengantin lelaki. Wanita yang lebih tua rumpai tentang calon pengantin lelaki dengan beras kuning. Sebelum memasuki pintu rumah, kaki Pengantin itu dihimpit oleh air sebagai simbol yang berkadaran, dan kemudian berjalan melalui kain putih ke tempat perkahwinan.

9. Kontrak Perkahwinan

Kontrak perkahwinan ini akan diadakan mengikut hukum agama Islam. Ia bermula dengan bacaan Kitab Suci, Ijab Kabul, nasihat perkahwinan dan doa. Acara ini pada umumnya dilakukan pada petang Jumaat. Tradisi Minangkabau adalah tradisi Islam tradisional. Selepas kontrak perkahwinan itu, dua Pengantin itu akan berada di sisi rumah anak Daro dan muzik berwarna dari laman utama.

Perkahwinan Tradisional Minangkabau
Perkahwinan di Minangkabau. Source flickr

Ini adalah kajian dari perkahwinan tradisional Minangkabau yang unik. Keunikan tradisi Minangkabau menarik minat pelancong tempatan mahupun luar negara. Dengan sokongan kawasan yang indah, salah satu penyedia pakej pelancongan Padang memaksimumkan potensi pelancongan dengan menyediakan perkhidmatan pelancongan di Sumatera Barat untuk pelancong Malaysia dan negeri jiran lainnya.