Padang adalah ibukota provinsi Sumatera Barat. Kota ini terkenal dengan masakan khasnya, yaitu Rendang. Rendang telah diiktiraf sebagai salah satu makanan paling lazat di dunia. Tidak hanya mempunyai keistimewaan di seluruh dunia, ternyata kota ini juga mempunyai keindahan keindahan semulajadi luar biasa.

Bagi anda yang mencari rujukan pelancong di padang pasir. salah satu destinasi pelancongan yang sesuai untuk menjadi pakej percutian Padang adalah air terjun hitam lubuk. Air terjun Lubuk Hitam adalah tarikan pelancongan air terjun yang terletak di Kecamatan Bungus Teluk Kabung, Kota Padang, Provinsi Sumatera Barat.

Masyarakat sekitar juga digunakan untuk memanggil air tajun tigo tingkek yang bermaksud air terjun yang mempunyai tiga tingkat. Unik bukan? Untuk itu, bagi anda yang ingin mengetahui lebih lanjut mengenai destinasi pelancongan air terjun ini, sila rujuk ulasan berikut sehingga habis.

Sejarah

Air Terjun Lubuk Hitam mula dibuka untuk pelancong sejak 1981. Pada masa itu terdapat sekumpulan turis asing yang cuba melayari di sana. Sejak itu, penduduk setempat telah bekerjasama untuk membuka akses ke air terjun ini untuk memudahkan pelancong yang datang.

Destinasi pelancongan air terjun ini ditutup kepada orang ramai kerana pada tahun 1983 terdapat pengunjung yang meninggal dunia akibat tersapu oleh banjir. Walau bagaimanapun, destinasi pelancongan ini dibuka semula kepada orang ramai dua tahun kemudian.  

Pesona

Air Terjun Lubuk Hitam atau apa yang disebut orang tempatan juga Air Terjun Tiga Tiga kerana terdapat tiga air terjun pada masa yang sama. Air Terjun Lubuk Hitam adalah destinasi pelancongan semula jadi yang menawarkan pesona alam semula jadi dalam bentuk air terjun yang mengalir dari arus bumbung Bukit Barisan.

Pesona alam semula jadi dengan persekitaran semula jadi, hijau dan masih terjaga akan menjadikan sesiapa yang melawat tempat ini terpesona oleh keindahan alaminya. Di puncak air terjun, pelawat akan disajikan dengan pemandangan sawah hijau yang tipikal di Sumatera dan pantai biru.

Semasa perjalanan untuk mencapai air terjun pertama dan kedua agak mudah kerana ia tidak begitu curam. Air terjun pertama mempunyai ketinggian kira-kira 2 meter dan air terjun kedua mempunyai ketinggian kira-kira 10 meter.

Kebanyakan pengunjung berhenti beberapa saat di dua air terjun awal untuk berehat dan berkumpul tenaga sebelum meneruskan ke air terjun ketiga, sidang kemuncak itu.

Ada yang berhenti untuk mencuci wajah mereka, yang lain mandi untuk menikmati kesegaran air.

Air Terjuan Lubuk Hitam  ( Instagram : @arieffadillahsardi )
Air Terjun Lubuk Hitam ( instagram : @arieffadillahsardi)

Beristirahat sejenak untuk mengumpul tenaga adalah sangat penting. Walaupun jarak air terjun ketiga dari air terjun kedua hanya 400 meter dengan waktu perjalanan kira-kira 30-40 minit. Bagaimanapun, jalan itu lebih mencabar kerana mereka perlu menakluk cenderung dan keturunan dengan kemiringan hampir 45 darjah.

Walaupun dengan keadaan jalan yang curam tentunya tidak akan melemahkan keinginan setiap pengunjung untuk mencapai puncak air terjun ini. Setiap peluh yang jatuh dan keletihan anda memanjat laluan air terjun ini pasti akan dibayar oleh pemandangan semula jadi apabila ia mencapai puncak.

Tiba di lokasi, tarikan utama adalah pengunjung akan menikmati pelangi yang timbul dari embun air terjun yang terdedah kepada matahari dan di sisi lain anda juga akan menikmati pemandangan yang tidak kurang menarik, iaitu luas kawasan Bungus.

Lokasi

Air Terjun Lubuk Hitam terletak di Daerah Kabung Teluk Utara, Kecamatan Bungus Teluk Kabung, Kota Padang, Provinsi Sumatera Barat. Jaraknya kira-kira 25 kilometer di selatan bandar Padang tepat di jalan utama Padang-Painan.

Untuk sampai ke lokasi anda mengambil masa kira-kira 1 jam dengan perjalanan jalan dengan kenderaan. Anda boleh menggunakan kenderaan persendirian atau kenderaan sewa.

Di sepanjang jalan, anda akan melewati jalan berliku dengan pemandangan bukit-bukit di sebelah kiri dan pemandangan laut terbuka di sebelah kanan. Mengembara dengan suasana yang menarik pastinya amat dinanti-nantikan terutamanya orang-orang yang ingin menghilangkan suasana keletihan rutin pejabat yang melelahkan.

Pintu masuk ke kawasan ini adalah jalan kecil di sebelah kiri Jalan Raya Padang-Painan, tidak jauh dari Balai Polis Sektor Bungus Bay Kabung. Tidak ada pintu khas atau papan tanda, jadi pelawat mesti sangat memerhatikan supaya tidak ketinggalan.

Laluan

Laluan ke Air Terjun Lubuk Hitam Padang boleh diakses dari beberapa laluan, kerana titik keberangkatan setiap pengunjung tentu tidak sama. Apabila anda memulakan perjalanan anda dari pusat Kota Padang, ambil jalan utama Padang-sakit.

Selepas perjalanan kira-kira 25 kilometer dari pusat bandar Padang. Perjalanan anda menuju ke air terjun ini hampir dengan ketika anda tiba di Balai Polis Sektor Bungus Bay Kabung

Berikut adalah arahan laluan mudah yang pertama untuk anda cari untuk sampai ke lokasi. Tidak ada pintu yang menyediakan maklumat terperinci yang berkaitan dengan destinasi pelancongan ini. Oleh itu, anda mesti berjaga-jaga untuk melihat pintu masuk.

Pintu masuk ke air terjun berada di kedudukan kiri dengan kawasan jalan kecil (saiz bersih adalah kira-kira 2 meter), selain jalan itu juga telah dikumpulkan. Selepas mencari jalan, teruskan perjalanan sehingga anda membawa anda ke lokasi.

Harga Tiket

Air Terjun Padang Lubuk Hitam diuruskan oleh komuniti setempat. Untuk kos yang diperlukan untuk menikmati keindahan alam air terjun ini ialah 3,000 rupiah untuk satu orang dan 2,000 rupiah untuk satu tempat letak kereta.

Cukup murah untuk menikmati keindahan semulajadi yang ditawarkan oleh destinasi pelancongan ini. Sekiranya anda tidak pernah berada di sini dan tidak mengetahui lokasi air terjun ini, biasanya akan ada masyarakat setempat yang menawarkan diri mereka sebagai “pemandu pelancong yang dahsyat” dengan bayaran yang ikhlas.

Kemudahannya

Air Terjun Lubuk Hitam adalah salah satu destinasi pelancongan semula jadi yang berpotensi Kota Padang dan boleh menjadi rujukan untuk percutian hujung minggu. Untuk menyokong potensi destinasi pelancongan, ia mestilah disokong oleh kemudahan.

Kemudahan adalah faktor penting dalam menyokong aktiviti pelancongan. Walau bagaimanapun, nampaknya pengurusan Air Terjun Lubuk Hitam tidak diurus secara optimum. Berikut adalah kemudahan yang anda akan dapati semasa melawat kawasan sekitar Air Terjun Lubuk Hitam:

  1. Musholla
  2. Tempat letak kereta
  3. Penginapan
  4. Restoran
  5. Spot Bathing

Oleh itu, matlamat kami mengenai daya tarikan air terjun lubuk hitam padang pasir. Saya berharap ulasan berikut berguna bagi anda yang mencari rujukan pakej percutian Padang. lihat ulasan untuk tips dan maklumat menarik lainnya di laman website kami.