Bercakap mengenai lawatan pakej, Wilayah Sumatera Barat tidak dapat diragui. Artikelnya ada di sana, contohnya seperti pelancongan gunung, banyak. Pelancongan Kuliner, Sumatera Barat, yang terkenal dengan makanannya yang enak. Pelancongan sejarah, Sumatera Barat mempunyai banyak warisan sejarah yang menarik untuk dipelajari.

Selain dari jenis pelancongan yang disebutkan di atas, ternyata Sumatra Barat juga mempunyai pariwisata marin yang juga menarik untuk dikunjungi. Salah satu destinasi pelancongan marin yang dimiliki oleh Sumatera Barat ialah Pulau Pasumpahan.

Pulau Pasumpahan adalah sebuah pulau di perairan Bungus Teluk Kabung, Kecamatan Padang, Provinsi Sumatera Barat, Indonesia. Keindahan laut membuat pulau ini mula dikenali oleh pelancong tempatan dan antarabangsa.

Pulau Pasumpahan mempunyai potensi pelancongan bawah air yang indah dan akan memukau anda. Kawasan pelancongan laut di pantai barat Kota Padang adalah ekosistem terumbu karang. Ingin mengetahui lebih lanjut? Semak ulasan berikut sehingga selesai!

Tarikan

Selaras dengan apa yang telah dinyatakan di atas, tarikan utama Pulau Pasumpahan adalah potensi pelancongan yang dimiliki oleh laut. Pesona pantai pasir putih dan pemandangan bawah air yang indah akan memukau anda.

Potensi pelancongan bawah air di kawasan pelancongan marin di pantai barat Kota Padang adalah kawasan ekosistem terumbu karang yang terdapat di hampir setiap pulau, termasuk di Pulau Gosong. Selain terumbu karang, pelbagai jenis ikan terumbu / ikan hiasan juga sangat menarik untuk dinikmati oleh pelancong.

Di perairan kota Padang terdapat 21 spesies kepe-kepe ikan yang dikuasai oleh Chaetodon trifascialis. Kepelbagaian ikan dan keindahan terumbu karang menjadikannya tempat yang disyorkan untuk snorkeling atau menyelam.

Tidak hairanlah destinasi pelancongan ini telah dimulakan oleh pelancong tempatan dan antarabangsa. Bagaimana? Anda berminat dengan perjalanan ke kawasan padang pasir? Sila hubungi pasukan kami melalui nombor yang terdapat di laman web kami untuk mendapatkan maklumat yang berkaitan dengan pakej percutian Padang.

Aktiviti yang boleh dilakukan

Terdapat banyak aktiviti menarik dan seronok yang boleh anda lakukan di Pulau Pasumpahan, seperti snorkeling dan menyelam, mengambil gambar di tempat-tempat instagramable, bermain di pantai dan lain-lain. Untuk butiran lanjut, lihat ulasan berikut:

1. Bermain di pantai

Apabila anda sampai di pulau Pasumpahan, anda akan disambut dengan pesona pantai pasir putih yang menyegarkan di sepanjang mata untuk melihat, pokok palma yang tumbuh subur menjulang tinggi dengan garis-garis yang kemas, laut yang bersih dan jelas siap untuk mandi untuk dikelilingi di sekitarnya.

Sudah tentu dengan pesona semulajadi yang disebutkan di atas, aktiviti pertama yang dapat anda lakukan ketika anda tiba di Pulau Pasumpahan sedang bermain di pantai, mandi di pantai, dan bermain bola voli.

Untuk bermain bola tampar, pengurusan pulau Pasumpahan telah menyediakan gelanggang bola tampar pantai yang dilengkapi dengan jaringnya. Bagi anda yang mempunyai hobi bermain bola tampar, sudah tentu anda perlu cuba bermain di sini.

2. Snorkeling dan menyelam

Selaras dengan daya tarikan pulau ini yang merupakan keindahan di bawah air, perairannya sangat jelas, terumbu karang masih terjaga dan ikan hiasan yang berwarna-warni akan membuat sesiapa terpaksa menyelam. Bagi mereka yang tidak mempunyai peralatan snorkeling, anda tidak perlu risau kerana di sini anda boleh menyewa peralatan.

3. Bersantai di kampung

Bagi mereka yang hanya ingin berehat sambil menikmati angin pantai yang menyegarkan, anda boleh menyewa pondok yang telah disediakan oleh pengurus pulau Pasumpahan. Kotej ini dilengkapi dengan kemudahan terminal jadi di sini anda tidak akan mati kerana telefon pintar anda kehabisan bateri.

4. Mendaki Puncak

Aktiviti yang boleh anda lakukan apabila anda pergi ke Pulau Pasumpahan tidak hanya berkaitan dengan air, aktiviti lain yang boleh anda lakukan adalah kenaikan. Di sebelah utara pulau itu ada bukit dengan ketinggian kira-kira 100 meter.

Pesona Pulau Pasumpahan
Puncak Bukit ( instagram : @ardiyantokoto97)

Bagi anda yang mahu mendaki, sediakan tenaga tambahan untuk memanjatnya kerana kawasan yang akan dilalui adalah tebing dengan kemiringan kira-kira 70 darjah, selepas tebing akan ada jalan menanjak dan jalan terbuka tanpa sebarang pokok teduh sehingga bagi mereka yang mendaki pada siang hari sangat mudah terdedah kepada cahaya matahari dan membuat dehidrasi.

Sesungguhnya, untuk memanjat bukit memerlukan tenaga tambahan dan lebih melelahkan jika hanya bermain di pantai sahaja, tetapi tenaga yang anda belanjakan akan dibayar oleh pemandangan indah yang anda lihat dari ketinggian bukit.

5. Seruan menggunakan Banana Boat

Pesona Pulau Pasumpahan tidak akan berakhir, selain bermain di pantai, anda juga boleh bermain permainan air lain seperti bot pisang. Kemudahan ini sudah ada di pulau ini, anda boleh bersorak dan menjerit dengan rakan-rakan anda apabila bot pisang yang anda naik masuk akan ditarik pada kelajuan tinggi.

6. Perkhemahan

Bagi mereka yang ingin menikmati Pulau Pasumpahan lebih lama, anda boleh melakukannya dengan Berkhemah, pengurus menyediakan tanah untuk pencinta alam yang ingin berkhemah di sini. Tetapi ingat, jika berkhemah untuk membuang sisa makanan di tempatnya ya.

7. Ambil gambar di Spot Instagramable

Tidak kurang penting untuk mendokumentasikan setiap momen anda semasa perjalanan ke pulau Pasumpahan. Jangan lupa untuk membawa kamera, kerana akan ada tempat yang mudah ditarik untuk anda mengambil gambar.

Pesona Pulau Pasumpahan
Spot Instagramable ( Instagaram : @febri_arif_nr )

Mereka adalah beberapa ulasan yang berkaitan dengan pesona pulau Pasumpahan yang boleh kita sampaikan. Mudah-mudahan ia boleh menjadi rujukan yang salah dalam senarai percutian anda. Bagi anda yang ingin mendapatkan maklumat yang berkaitan dengan destinasi pelancongan atau petua mengenai cuti untuk terus melawat laman web kami.