Pantai boleh menyegarkan semula fikiran selepas kerja lelah. Tidak hairanlah, jika banyak pelancong tempatan dan asing mencari pantai yang indah dan menawarkan suasana yang tenang. Pulau Angso Duo Pariaman adalah sebuah pulau kecil yang tergolong dalam Kabupaten Padang Pariaman, Sumatera Barat. Walaupun kecil, Pulau ini mempunyai minat untuk menarik pelancong domestik dan luar negara.

Pulau ini mempunyai keindahan bawah air yang mempesonakan dengan kepelbagaian terumbu karang. Ia juga berbeza dengan air laut jernih. Bukan itu sahaja, pulau indah ini juga banyak aktiviti dan pesta yang menyeronokkan yang boleh melengkapkan percutian yang tidak dapat dilupakan. Bagi anda yang mempunyai waktu yang terhad, Pulau Angso Duo Pariaman boleh menjadi pilihan destinasi pelancongan yang tepat.

Pulau Angso Duo Pariaman
Menuju ke Pulau Angso Duo. Source Kidalnarsis

Ia adalah mudah untuk sampai ke tempat pelancongan ini kerana ia berhampiran dengan pusat bandar Pariaman. Selepas tiba di Pariaman, anda boleh pergi ke kawasan Gandoriah. Pantai Gandoriah merupakan kawasan penempatan nelayan yang menjadi tempat untuk menyeberangi kapal itu ke Pulau Angso Duo.

Harga Tiket kereta agak murah daripada kita perlu menyewa kapal sendiri yang adalah RP 40,000 setiap orang. Biasanya kapal yang akan membawa pelancong adalah kapal awam yang dimiliki oleh nelayan yang biasa untuk membawa penumpang melintas. Cuba untuk datang semasa bercuti kerana akan ada ramai pelancong dan juga bot yang melintasi pada hari biasa.

Jadi, apa yang boleh saya lakukan semasa tiba di Pulau Angso Duo? Berehat, anda tidak perlu dikelirukan. Pakej percutian Padang akan memberikan anda pengesyoran aktiviti yang menyeronokkan yang anda boleh cuba apabila mengusir di Pulau Angso Duo.

Menikmati Keindahan Alam Semulajadi

Aktiviti yang boleh anda lakukan apabila melawat Pulau pertama, berehat sambil menikmati keindahan alam semula jadi. Nikmati bunyi gelombang dan angin sejuk di pantai dan perlindungan daripada pokok rendang. Ia adalah aktiviti santai yang menyeronokkan.

Pelawat boleh memilih untuk bermain swing yang terdapat di pantai, menutup mata. Pulau angso Duo sangat sesuai untuk diri sendiri serta keluarga yang ingin pergi bercuti atau hanya berehat dari rutin kerja.

Mengelilingi Pulau

Mempunyai keluasan kira-kira 5.13 hektar, dengan 1.25 hektar adalah satu regangan lembut pasir putih, bersiar-siar di Pulau itu tidak akan berasa panas. Sebabnya, banyak pokok kelapa berdiri rendang dan padat.

Satu hari penuh di sekitar Angso Duo Island adalah menyeronokkan, ditambah dengan pandangan malam matahari terbenam di sekitar pantai. Lokasi yang terbaik juga terletak di pantai ini untuk menonton detik matahari terbenam.

Bermain Sukan Air

Walaupun Pulau Angso Duo Pariaman mempunyai air yang tenang, ia tidak bermakna bahawa ia terasa tenang. Pulau kecil ini juga menghidangkan pelbagai pilihan sukan air yang menyeronokkan yang boleh anda nikmati untuk mengisi masa cuti anda. Dari bot pisang, air skying, untuk jet ski. Jika anda melawat maka tidak ada mudarat dalam mencuba aktiviti yang menyeronokkan ini, pasti anda akan ketagih untuk mencuba lagi!

Snorkeling

Pulau Duo Swan mempunyai kekayaan semulajadi dasar laut yang menakjubkan. Dari terumbu karang yang berwarna-warni, kepada pelbagai jenis ikan yang unik boleh didapati di perairan ini. Keindahan alam semulajadi di dalam air adalah juga apa yang membuatkan ramai pelancong mahu memenuhi hasrat untuk snorkel.

Untuk Snorkeling, sesiapa sahaja bebas untuk melakukan aktiviti yang menyeronokkan ini. Jika anda tidak mempunyai apa-apa gear Snorkeling, anda boleh mengupah penyenggara dengan harga yang berpatutan 25000 Rupiah. Snorkeling yang sangat disyorkan pada zaman cerah dan Matahari bersinar terang.

Anda boleh berenang secara langsung dan melihat garisan unik ikan dan haiwan laut yang lain. Jangan lupa untuk membawa kamera di dalam air, supaya kecantikan boleh ditangkap sebagai memori.

Ambil Gambar di Tempat Menarik

Salah satu tarikan di Angso Duo Island adalah swing di pinggir laut. Bentuk swing yang unik dan di pantai menjadikan ini tempat gambar untuk pelancong. Fun dan Instagenic benar-benar. Ia kurang lengkap jika anda tidak mempunyai gambar di swing pantai. Selain mengambil gambar, anda juga boleh berehat di swing ini sambil menunggu matahari terbenam.

Oh ya ada juga sebuah buaian yang dipasang berhampiran Pantai di mana ada Inskripsi Pulau Ango Duo, tempat ini adalah pengunjung tempat gambar. Di samping itu, salah satu daripada pengunjung lain tempat kegemaran adalah Jeti.

Di Pulau Angso Duo terdapat dermaga kayu yang agak panjang di mana kapal itu menjadi kapal. Tetapi biasanya dermaga ini adalah banyak pelancong yang menangkap masa dari atas Jeti kayu kita boleh melihat secara langsung di Pulau Angso Duo agak jelas.

Makam Syeikh Burhanuddin

Pulau Angso Duo Pariaman
Pantai Angso Duo. Source posmetropadang.co.id

Ada satu lagi yang membuat misteri yang menarik dan berbau di Pulau Angso Duo. Ia adalah kubur panjang yang menambah aura mistik dari Pulau Angso Duo. Tanah perkuburan mempunyai panjang 6 meter dan dilitupi dalam kain putih dengan dua gravestones besar.

Menurut kisah masyarakat setempat, kubur panjang ialah Makam guru daripada ulama besar di Sumatera Barat. Ulama mempunyai pengaruh yang besar terhadap penyebaran agama Islam, iaitu Sheikh Burhanuddin ulakan, Padang Pariaman.

Kubur yang panjang ini banyak dikunjungi oleh pelancong domestik tempatan dan antarabangsa. Pada masa kini kubur yang panjang dibuat oleh penduduk tempatan untuk ritual agama. Di samping itu, Pulau Angso Duo juga mempunyai surau (Musala) yang mempunyai “surau Tuanku” yang sering digunakan sebagai tempat pelancongan keluarga juga selain tempat ibadat.