Di Kabupaten Solok, Sumatera Barat, terdapat dua puncak yang patut dikunjungi. Puncak Gobah dan Puncak Gagoan. Kedua-duanya adalah tempat pelancongan semulajadi di ketinggian yang mempunyai pemandangan luar biasa. Kedua puncak ini menjadi terkenal selepas terdapat beberapa pelawat yang datang dan menangkap tempat kejadian di media sosial.

Puncak Gobah

Puncak Gobah dikenali sebagai jawatan tontonan untuk melihat Lake Singkarak. Danau Singkarak adalah tasik kedua terbesar di pulau Sumatera selepas Lake Toba di Sumatera Utara. Secara administratif, tasik yang mempunyai luas sekitar 107.8 kilometer persegi, terletak di dua kawasan sekaligus, iaitu Kabupaten Solok dan Kabupaten Tanah Datar di Provinsi Sumatera Barat.

Tasik ini mempunyai air yang jernih, anda akan sering melihat kano yang dimiliki oleh nelayan yang bertaburan di permukaan Tasik Singkarak mencari ikan, ditambah juga banyak pohon yang membuat landskap hijau di sekitar tasik.

Selain dapat menikmati pemandangan tasik yang dikelilingi bukit, pelancong juga dapat melakukan aktiviti menarik lain seperti tasik di sekitar dengan menggunakan bot, berkhemah, memancing, memburu gambar yang ditulis di atas kertas, dan sebagainya.

Rumah Pokok di atas Puncak Gobah, sumber ig anik_ramdan
Rumah Pokok di atas Puncak Gobah, sumber ig @anik_ramdan

Gobah Peak terletak di Nagari Aripan, Kabupaten X Koto Singkarak, Kabupaten Solok, Sumatera Barat. Jika dari bandar Solok ke lokasi jarak tempuh adalah kira-kira 20 km. Dari bandar Padang, perjalanan ke puncak boleh sampai sejauh 70 km atau sekitar 2 jam memandu dengan kereta.

Tempat ini tidak boleh dipisahkan dari tarikan Tasik Singkarak. Para pengunjung melirik lokasi ini selepas melawat tasik. Selain itu, penduduk tempatan di sekitar puncak ini mengembangkannya menjadi lokasi pelancongan sendiri. Jadi tempat ini menjadi tempat yang menarik.

Pada masa ini terdapat pelbagai tempat menarik untuk mengambil gambar seperti rumah pokok, tanda-tanda cinta, papan tanda ‘Saya merindui anda’ dan tempat foto lain. Terdapat juga musang terbang, kenderaan paragliding dan perjalanan motocross yang boleh digunakan sebagai alternatif kepada adrenalin. Bagi kanak-kanak, terdapat juga perkhidmatan penyewaan kuda untuk menaiki tapak. Sebilangan pengunjung juga datang ke tempat ini sebagai lokasi ziarah.

Dengan ketinggian puncak 320 meter di atas paras laut, tempat ini menjadi salah satu tempat kegemaran untuk melihat landskap Lake Singkarak, yang pemandangannya sangat indah dari ketinggian. Untuk melawat lokasi ini, tiket masuk adalah Rp. 2,000 manakala yuran parkir adalah Rp. 2,000.

Gagoan Peak

Puncak Gagoan dikira sebagai lokasi pelancong yang cenderung lebih melampau daripada Puncak Gobah. Puncak Gagoan diapit oleh dua bukit yang bersempadan langsung dengan sungai dengan air yang sangat jelas, air sungai juga digunakan oleh pemerintah untuk mengalir ke rumah penduduk dan untuk kebutuhan lain.

Padang Ilalang di Puncak Gagoan, sumber ig ceritapadang
Padang Ilalang di Puncak Gagoan, sumber ig @ceritapadang

Oleh itu, tidak perlu terkejut jika terdapat banyak paip PDAM berhampiran Gagoan Peak. Gagoan Peak mempunyai jarak kira-kira 20 km dari pusat bandar Solok, atau kira-kira 78 Km jika anda dari bandar Padang. Untuk mencapai bahagian atas gagoan, anda boleh menggunakan empat roda atau dua roda.

Gagoan berasal dari suku kata Minangkabau “Gago” yang bermaksud ketakutan jatuh. Kerana sesungguhnya jika anda berada di puncak bukit ini, anda akan menyaksikan kecuraman dengan karang putih dengan kemiringan hampir 90 darjah celsius. Walaupun di Peak Gagoan, anda dapat menikmati angin yang cukup kuat, semula jadi dan segar, kerana hutan di sekitar Puncak Gagoan berwarna hijau dan subur. Sekiranya anda berada di Puncak Gagoan maka anda akan merasakan kesegaran udara dan hiruk pikuk kota.

Pada puncak ini, pelancong dinasihatkan agar lebih waspada. Sekitar lokasi terdapat banyak tanda silang merah yang tanda-tanda untuk berhati-hati atau tidak mengambil gambar di tempat itu kerana ia berbahaya. Oleh itu, apabila mengambil gambar, pertimbangkan dahulu tanda-tanda yang ada dan tidak terlalu berlebihan dalam menikmati keindahan lokasi.

Untuk pergi ke lokasi teratas, disarankan untuk menggunakan motosikal yang lincah dan cukup kuat untuk mendaki. Tetapi ia mesti disertai dengan panduan yang berpengalaman. Kerana laluan ke lokasi adalah jalan sehala naik dan turun dan kadang-kadang terdapat jurang di sisinya. Jika anda mahu menjadi lebih selamat, anda boleh berjalan, tetapi perjalanan itu dijangka jauh. Biasanya terdapat perkhidmatan yang menyediakan pengangkutan ke lokasi yang boleh anda gunakan.

Puncak Gagoan, sumber ig febry_cheroky
Puncak Gagoan, sumber ig @febry_cheroky

Untuk memulakan perjalanan ke lokasi teratas, anda boleh memasuki pasaran Sumani dan perjalanan sekitar 7 kilometer dengan waktu perjalanan sekitar 30 minit. Kerana sebahagian jalan masih berbatu, disarankan agar kelajuan kenderaan anda tidak terlalu cepat untuk selamat sampai ke puncak.

Dari lokasi ini anda juga dapat melihat keindahan Danau Singkarak. Di samping itu terdapat padang rumput yang luas dan luas di sekitar bukit-bukit Gagoan Peak yang boleh dinikmati. Di padang rumput ini keadaan lebih selamat untuk menikmati pemandangan. Malah kem boleh ditubuhkan untuk menikmati pemandangan.

Untuk pergi ke lokasi ini, anda perlu menyediakan bekalan seperti makanan. Di samping itu, di lokasi anda, anda juga akan menemui pintu masuk, bilik sembahyang, tandas dan kotej untuk berehat sehingga anda dapat memanfaatkan sambil menikmati pemandangan di sekitar lokasi.

Pastikan anda melawat lokasi dalam keadaan badan yang sesuai. Bersih walaupun anda membawa makanan ringan dengan membuangnya ke dalam beg atau beg yang anda bawa.

Terdapat beberapa tapak pelancongan yang menarik untuk dilawati di Kabupaten Solok. Mudah-mudahan maklumat ini berguna untuk anda. Semak juga pelbagai ulasan lain di laman web packagepadang.com.