Siapa yang tidak tahu rendang? Masakan tipikal Padang yang telah dinamakan sebagai versi masakan paling lazat di dunia CNN Go pada tahun 2017 mempunyai rasa yang lazat. Masakan tradisional ini popular di Indonesia dan beberapa negara jiran seperti Malaysia, Singapuran dan Brunei Darussalam. Rendang secara amnya menggunakan daging, tetapi terdapat beberapa varian lain iaitu rendang daun singkong.

Walaupun secara umum, Minangkabau adalah sebuah puak yang tidak kebiasaan untuk bertabiat Sumatera Barat tetapi di setiap kawasan Sumatera Barat mempunyai ciri tersendiri dan budaya. Salah seorang daripada mereka adalah rendang. Malah, Terdapat banyak varian rendang di Sumatera Barat. Seperti rendang hati, telur rendang, rendang ayam, rendang lembu Payakumbuh tipikal, dan juga daun rendang dingkong Sijunjung tipikal.

Rendang Daun Singkong
Hidangan rendang daging. Source Medium

Masakan Rendang

Biasanya rendang dibuat daripada daging dimasak menggunakan suhu rendah untuk masa yang lama. Pelbagai rempah dan susu kelapa menghasilkan rasa yang lazat. Proses memasak mengambil masa kira-kira empat jam. Selepas dimasak lama, semua yang tertinggal adalah daging hitam tebal dipotong.

Rendang boleh bertahan selama beberapa minggu, oleh itu terdapat beberapa produk rendang yang dibungkus dalam tin. Sesetengah Bantuan Kemanusiaan disalurkan kepada mangsa kehidupan semulajadi seperti gempa bumi di Lombok dan tsunami di Palu, Sulawesi dalam bentuk rendang pembungkusan dalam tin. Pemilihan rendang pembungkusan tin kerana makanan tidak mudah basi untuk jangka masa yang panjang.

Hidangan ini popular di Indonesia dan dengan mudah boleh didapati di rumah makan Padang yang bertaburan di seluruh Indonesia. Tetapi jika anda melawat Sumatera Barat, anda tidak akan menemui rumah makan Padang.

Biasanya rendang berkhidmat dalam pelbagai upacara tradisional dan majlis istimewa bagi rakyat Minangkabau. Walaupun rendang adalah masakan Minangkabau tradisional, teknik memasak dan pilihan serta penggunaan rendang perasa kadangkala berbeza.

Rendang juga dikenali di Malaysia dan Singapura. Rendang yang ditemui di Malaysia adalah pucat dan basah dengan rasa yang kurang sengit. Rendang Malaysia, yang dipanggil rendang Kelantan dan rendang Negeri Sembilan mempunyai perbezaan dengan rendang Indonesia. Proses rendang memasak di Malaysia, lebih pendek dan supaya rempah bercampur dengan kerhysikal (kelapa bergril yang panggang), bukan dengan proses memasak dengan api kecil untuk masa yang lama.

Rendang Daun Singkong (Daun Kassava)

Rendang bukan sahaja dari daging. Setiap kawasan di Sumatera Barat mempunyai rendang tipikal di samping daging lembu. Salah satu daripada mereka adalah daun rendang yang berasal dari Sijunjung, Sumatera Barat yang juga popular dan rasa lazat. Ia mempunyai rasa yang serupa dengan rendang daging, tetapi berbeza dengan tekstur kerana tekstur daging adalah sangat berbeza daripada tekstur daun-kayu.

Tiada daging, rendang daun singkong Sijunjung dari Sumatera Barat, juga tidak kurang gaya. Daun yang paling sesuai untuk digunakan sebagai bahan mentah daun rendang adalah daun singkong mentega yang beroda. Malah hari ini terdapat produk rendang daun singkong yang dibungkus dalam pek yang sedia untuk dijual.

Untuk menjadikan hidangan ini bahan yang perlu adalah daun singkong atau daun kassava, susu kelapa, batang serai, daun kunyit, daun oren, buah masam, garam dan gula. Walaupun perisa itu kemudian menjunam menggunakan rempah kunyit panggang, bijirin bawang, bawang putih, cili merah, halia, dan galangal. Dengan campuran perasa dan bahan yang betul dan cara yang betul untuk memasak, rendang daun singkong akan terasa lazat.

Daun Singkong di Hidangan Padang

Daun singkong adalah akrab dengan orang Minang sejak dahulu lagi. Dengan sentiasa kehadiran golongan yang hadir dalam setiap mesyuarat menjadi kebiasaan bagi ramai orang Minangkabau. Jika anda makan di rumah makan Padang, mana-mana menu yang anda perintah mesti sentiasa ada daun-mangkuk rebus.

Ternyata bahawa Minang orang tabiat adalah ciri-ciri masakan Sumatera Barat. Ia bertolak dengan rasa segar dan warna hijau kehitaman yang menandakan kesederhanaan rakyat Minangkabau. Dengan harga yang murah, daun yang boleh digunakan oleh sesiapa sahaja dan dari mana-mana kalangan.

Penggunaan sebuah restoran di Padang untuk mengingatkan kesederhanaan yang terkandung dalam setiap menu. Daun singkong juga mempunyai banyak manfaat. Manfaat daun singkong termasuk serat, vitamin A, vitamin B1, karbohidrat, asid amino assential, dan protein yang baik untuk kesihatan.

Rendang Daun Singkong
Rendang daun singkong. Source resepcaramemasak.org

Dengan daun singkong anda boleh mengurangkan paras kolesterol dalam darah dan serat yang terkandung di dalam daun yang boleh membuat anda lebih cepat untuk mengisi dan baik untuk penghadaman. Daun yang mengandungi banyak protein dan kaya dengan sumber protein sayuran. Protein sayuran bahawa dalam ia mengandungi banyak vitamin B diperlukan badan untuk membentuk sel badan.

Ia meninggalkan tempat yang menjadi salah satu sumber yang sangat baik antioksidan dalam mencegah dan mengeluarkan bahan-bahan radikal bebas yang wujud dalam badan. Radikal bebas menjadi salah satu penyebab daripada pelbagai penyakit berbahaya seperti kanser.

Itu adalah kajian tentang rendang daun singkong, Sumatera Barat. Jika anda melawat Sumatera Barat untuk lawatan, jangan lepaskan masakan lazat tipikal Sumatera Barat. Anda boleh menggunakan perkhidmatan pakej percutian Padang untuk aktiviti pelancongan yang selesa dan perkhidmatan yang sangat baik. Terima kasih.