Suku Mentawai Sumatera Barat adalah suku kaum asli Indonesia yang tinggal di 150 kilometer di barat pulau Sumatera,  adminstrasi suku ini memasuki kawasan Sumatera Barat. Selain sejarah unik suku kaum Mentawai, pemandangan semula jadi di kawasan yang didiami oleh suku kaum Mentawai juga cantik. Pulau Siberut yang merupakan sebahagian daripada pulau-pulau mentawai mempunyai keindahan alam semula jadi yang hebat.

Untuk sampai ke pulau yang indah ini, anda perlu mengambil perjalanan laut yang panjang. Walau bagaimanapun, perjalanan yang merunsingkan akan lengkap dan anda akan menemui salah satu tempat melayari terbaik di dunia di pulau Siberut.

Puak-puak Terkenal Mesra

Suku Mentawai Sumatera Barat
Masyarakat Suku Mentawai. Source takaitu.id

Walaupun suku kaum Mentawai masih kuat menegakkan warisan kekasihnya, namun mereka tidak menolak kedatangan pelancong dari luar. Bagi mereka yang ingin mengenali orang Mentawai dengan lebih lanjut, anda boleh menyertai komuniti mereka. Anda boleh memulakan kehidupan seperti orang Mentawai sebenar dengan memakai pakaian seperti mereka, tidur di rumah mereka, dan melakukan aktiviti seperti mereka.

Mereka memakai pakaian tradisional yang primitif, mempunyai tatu pada badan mereka dan kelihatan sengit, tetapi anda tidak mempunyai apa-apa untuk takut. Jangan risau jika kehadiran anda dalam komuniti mereka tidak diterima. Orang Mentawai sudah terkenal dengan layanan baik dan telah dapat menerima interaksi daripada orang luar atau pelancong yang melawat.

Kehidupan Suku Mentawai

Sebelum anda menyertai komuniti puak Mentawai dan mengalami kehidupan seperti orang Mentawai, anda perlu melawat pusat pelawat terlebih dahulu untuk diberi arahan dan notis penting. Adalah disyorkan bahawa anda membawa makanan, atau rokok yang boleh diberikan kepada suku kaum Mentawai supaya mereka gembira dengan kehadiran anda.

Jika anda telah melepak dengan mereka maka anda akan memakai pakaian yang diperbuat daripada bahan-bahan semulajadi. Bagi lelaki, mereka memakai kabit yang merupakan kawat yang diperbuat daripada kulit. Bagi wanita, mereka memakai skirt dari pokok sagu.

Pelancong juga boleh mengikuti aktiviti harian mereka, dari memburu, memasak, mengikuti ritual yang mereka gunakan untuk membuat persembahan pada bila-bila masa. Beberapa peralatan memasak dan alat yang mereka gunakan setiap hari masih dalam bentuk peralatan batu atau kayu, seperti kapak dan pickaxes.

Mentawai menggunakan sagu dan sombong sebagai ruji harian. Selepas ramai pelancong berinteraksi dengan masyarakat Mentawai, mereka mula memproses beras yang sering membawa pelancong dan hidangan sampingan yang lain.

Kepercayaan dan Adat Resam Rakyat Mentawai

Orang Mentawai mempunyai aninisme, mereka percaya kepada roh, semua objek di sekeliling mereka dianggap roh. Bermulanya penyakit dipertimbangkan kerana kekosonaan jiwa. Pemergian sementara jiwa, mengakibatkan membuat orang sakit, cara untuk menyembuhkan penyakit yang diperlukan kerei atau shaman. Kematian bermakna jiwa hilang untuk kebaikan.

Orang Mentawai mendukung adat serta tradisi. Adat atau biasanya dipanggil Arat perlu dilaksanakan dan tidak boleh ketinggalan. Arat untuk masyarakat mentawai harmoni dengan dunia, penyatuan dengan Uma dan jaminan kehidupan yang penuh dengan keamanan dan ketenangan.

Pelbagai arat dan kepercayaan ritual dikumpulkan dalam “Arat Sabulungan”. Sabulungan berasal dari perkataan ‘bulu’ yang bermaksud daun. Kerana bahan-bahan untuk peranti istiadat agama menggunakan banyak daun dan dahan pokok.

Pelbagai sabulungan:

  • Taikamanua adalah roh yang tinggal di udara dan langit
  • Taikapolak adalah roh yang ditempatkan di bumi
  • Taikabaga adalah roh yang hidup di bawah tanah
  • Roh khas menjaga haiwan

Walaupun sesetengah orang mentawai telah memeluk agama seperti agama Kristian dan Islam, kepercayaan Arat Sabulungan tidak terhakis di tengah-tengah orang Mentawai. Sebab itulah corak agama di Mentawai menggabungkan agama yang dipeluk dengan kepercayaan tradisi tipikal suku kaum Mentawai iaitu Arat Sabulungan.

Shaman atau Sikerei

Sikerei atau shaman adalah orang yang paling dihormati oleh orang Mentawai. Sikerei dianggap mempunyai kuasa ghaib untuk berinteraksi dengan moyang-moyang yang telah meninggal dunia. Di samping itu, orang Mentawai juga percaya bahawa sikerei ini boleh menyembuhkan pelbagai penyakit dengan membuat puisi dan melakukan tarian mistik atau turuk.

Untuk menjadi Sikerei biasanya diperolehi daripada keturunan. Ilmunya turun kepada anak-anak dan cucu-cucu. Untuk menjadi Sikerei terpaksa melakukan beberapa peperiksaan secara beransur-ansur selama bertahun-tahun. Peringkat sedemikian membuatkan ramai orang mentawai tidak dapat menjadi Sikerei.

Suku Mentawai Sumatera Barat
Mentawai yang indah. Source bukalapak

Tatu Mentawai

Sebagai tambahan kepada suku dayak, suku kaum Mentawai terkenal dengan tatu yang unik atau tersendiri. Pembuatan tatu tipikal suku kaum Mentawai adalah dengan cara tradisional. Mereka membuat tatu dengan alat lidi yang kemudiannya disambut dan diwarnakan. Untuk mewarnakan tatu, pembuat tatu atau sipatiti mesti masukkan dakwat ke dalam kulit menggunakan jarum kecil yang dipasang pada sekeping kecil kayu.

Tatu Mentawai tidak dibuat secara tidak sengaja. setiap tatu yang dibuat pada tubuh orang Mentawai mempunyai imej yang berbeza bermakna. Tatu melambangkan keseimbangan dan semangat hidup. Tatu semua orang dalam suku Mentawai juga berbeza, contohnya sikerei akan mendapat tatu dengan gambar bintang sibalu-balu. Walaupun tatu pemburu dengan gambar haiwan tangkapannya, seperti rusa, monyet, burung, atau babi.

Itu ulasan Suku Kaum Mentawai Sumatera Barat yang menarik untuk dipelajari. Mengenali rakyat Mentawai sememangnya pengalaman yang sangat mengagumkan. Anda boleh mengamanahkan lawatan anda di Sumatera Barat untuk penyedia pakej percutian padang untuk menjadikan perjalanan anda lebih menyeronokkan. Terima kasih.