Sumatera Barat yang terkenal dengan budaya Minangkabau Melayu selain terkenal dengan bentuk rumah tradisional Minang yang unik juga terkenal dengan pelbagai tarian tradisional  Minangkabau. Pelbagai budaya di Minangkabau dipengaruhi oleh budaya Melayu, termasuk satu daripadanya ialah tarian tradisional.

Tarian Tradisional Minangkabau

Tarian Tradisional Minangkabau
Tarian Minangkabau. Source perpustakaan.id

1. Tarian Plat (Piring)

Hidangan tarian yang dilakukan oleh 3 hingga 7 penari boleh menjadi lelaki atau perempuan, atau juga boleh berpasangan. Tarian ini sebagai satu bentuk kesyukuran kerana hasil daripada hasil pertanian yang banyak. Pada mulanya upacara tarian plat telah dilengkapi dengan sesajen sebagai prestasi. Tetapi apabila Islam memasuki, upacara menjadi tarian yang menghiburkan sahaja dan sesajen mula dihapuskan.

Dalam tarian plat penari membawa satu plat dalam setiap sawit tangan dan perubahan, bermula dari gerakan perlahan untuk pergerakan cepat. Tarian ini diiringi oleh Music sarunai, talempong, bansi dan saluang. Plat di dalam pokok tangan penari tidak sepatutnya jatuh atau terkeluar. Dalam tarian ini, penari memakai pakaian tradisional berwarna terang dan dinamakan Bundo Kanduang, tengkuluk, dan minsia untuk pakaian penari.

2. Tarian payung

Tarian payung dilakukan oleh 4 hingga 8 penari dalam pasangan. Tarian ini melambangkan belas kasihan. Payung adalah satu bentuk perlindungan daripada hujan dan haba matahari. Erti yang terkandung dalam tarian ini adalah pasangan yang memupuk kehidupan di rumah, biasanya pergerakan penari lelaki seolah-olah melindungi penari perempuan.

Manakala tudung yang digunakan oleh wanita bermakna bon cinta yang sedang dikatalogkan. Dalam pergerakan tarian payung pada hari ini dan umur telah diubahsuai mengikut perkembangan masa. Walau bagaimanapun, Terdapat beberapa pergerakan yang tidak diubah dan masih dalam keadaan asal warisan nenek moyang. Lagu yang mengiringi dalam tarian ini bertajuk Babendi-bendi ke Sungai. Instrumen yang digunakan masih merupakan instrumen tradisional seperti tambours, akordion, Padang Gamelan, gendang, dan gongas.

3. Tarian indang

Tarian indang juga dikenali sebagai Badinding. Biasanya upacara tarian ini menggunakan penari 7 orang dan dilakukan oleh lelaki. Tetapi kini wanita juga bermain tarian ini banyak. Dikatakan bahawa tarian ini telah dibuat untuk menyebarkan dakwah Islam yang dibawa oleh Sheikh Burhanudin. Tetapi sekarang, tarian ini hanya hiburan.

Maksud yang terkandung dalam mengajar kita untuk bekerja dengan orang lain. Ini jelas daripada pergerakan yang sangat dinamik, ceria dan kompak. Iringan Song tarian “Dindin Badindin” mengandungi makna yang menjemput orang ramai untuk mengatakan Halo.

4. Tarian lilin

Dikatakan bahawa tarian lilin telah diambil daripada budaya ketika seorang gadis yang ditinggalkan oleh tunang yang didagangkan, di mana gadis itu hilang cincin pertunangan dan dia cuba untuk mencari di tengah-tengah malam dengan membawa lilin pada cakera kecil di tangannya, akhirnya pergerakan gadis itu dibuat ke dalam tarian dan tarian lilin dilahirkan.

Pergerakan tarian termasuk lenturan, lenturan, dan lilin memutar. Pada masa melaksanakan pergerakan tarian lilin tidak seharusnya dihapuskan dan cakera tidak boleh jatuh.

Pakaian yang digunakan untuk pementasan tarian lilin menggunakan pakaian tradisional Minangkabau, dengan kepala dan pakaian batabur dan sarong.

5. Tarian Pasambahan Minang

Minang pasambahan adalah tarian persembahan yang biasanya dipersembahkan untuk mengalu-alukan tetamu khas sebagai dialu-alukan dan juga satu ungkapan berkenaan dengan tetamu yang dijemput ketika melawat Minangkabau. Di majlis perkahwinan tradisional Minangkabau, tarian juga sering dipersembahkan.

Pergerakan tarian yang digunakan termasuk pergerakan Silat, berselerak dan bengkok langkah. Kini, tarian ini sentiasa hadir dalam pementasan seni dan hiburan sahaja. Tarian ini boleh dilakukan oleh penari lelaki atau perempuan. Instrumen yang digunakan untuk mengiringi tarian ini adalah telempong, Serunai, bansi, gandang tambui, dan tassa.

6. Tarian Rantak

Tarian ini mempunyai keanjalan yang ciri dalam setiap pergerakan, diiringi oleh rentak kaki yang boleh menyebabkan Bunyi, dan beberapa pergerakan Silat Pencak. Tarian ini dikatakan berasal dari kawasan kerinci. Tarian ini boleh dilakukan oleh wanita atau lelaki. Tarian ini hampir pupus. Walau bagaimanapun, tarian ini diselenggara oleh kawasan Minang walaupun masih kurang popular. Penari biasanya memakai pakaian dalam warna berani seperti merah dengan kostum Minangkabau tradisional.

7. Tarian Ambek Koto Anau

Tarian ini adalah dari kawasan koto Anau yang boleh dilakukan oleh penari perempuan atau lelaki. Tarian ini menceritakan kisah seorang anak yang bermain bersama rakan-rakannya. Terdapat juga beberapa orang yang duduk, berjalan di sekitar, muka ke muka, dan pergerakan sedikit Pencak Silat.

8. Tarian Randai

Tarian ini sangat popular di kalangan pelancong asing, di sesetengah negara tarian ini dipersembahkan sebagai seni asing. Jumlah utama penari adalah satu orang dan dia akan isyarat kepada rakan penari lain untuk melaksanakan langkah seterusnya.

Tarian Tradisional Minangkabau
Tarian Minangkabau yang lakukan oleh anak. Source YouTube

Sejarah ringkas tarian ini adalah kerana ia digunakan sebagai medium penyampaian budaya rakyat melalui puisi dan pergerakan tarian. Terdapat pergerakan Silat Pencak, geseran kaki, Kuda, berjalan kaki dan pergerakan lain. Terdapat juga pergerakan tepukan yang harmoni dan kompak.

Sebahagian daripada tarian Minangkabau tradisional ini boleh dilihat apabila anda melawat Sumatera Barat. Oleh itu jika anda melawat Sumatera Barat untuk bercuti, pastikan anda menggunakan peluang percutian anda untuk yang terbaik keupayaan anda dengan mempelajari adat dan budaya Sumatera Barat. Percutian ke Sumatera Barat akan menjadi lebih mudah jika anda mengamanahkan kepada PackagePadang.Com pelancongan yang menyediakan pakej percutian Padang.