7 Tarikan Anda Harus Melawat di Pantai Padang Kota Padang terkenal dengan makanannya yang lazat, Rendang. Selain masakan globalnya, bandar Padang mempunyai tarikan lain yang patut dipertimbangkan seperti keindahan panorama semula jadi.

Keindahan panorama semula jadi di kota Padang tidaklah lebih rendah dari pada keindahan semula jadi yang terdapat di kawasan lain seperti destinasi pelancongan pantai. Untuk itu, bagi anda yang ingin tahu tentang daya tarikan bandar Padang, lihat kajian berikut Padang Pantai yang mesti dilawati.

1. Pantai Padang

Tempat wisata pantai Padang yang mesti dilawati dulu adalah Pantai Padang. Padang Beach adalah pantai yang terletak di kawasan bandar, lebih tepatnya di Daerah Padang Barat. Padang Beach mempunyai nama lain iaitu Taplau (Tapi Lauik) yang bermaksud pantai.

Sekiranya anda baru tiba di Padang melalui Lapangan Terbang Antarabangsa Minangkabau, ia mengambil masa kira-kira 35 minit dengan kereta untuk tiba di Padang Beach. Selain menikmati keindahan panorama pantai, di sana anda juga boleh menikmati lawatan kuliner.

Bagi mereka yang suka makan, anda akan mendapati pelbagai jenis makanan tradisional yang dijual di sepanjang pantai. Ada di antara mereka adalah kek beras, tidak membakar, sate, salad dan makanan laut yang diproses yang masih segar.

Di samping itu, di lokasi anda akan mendapati tempat yang ikonik yang berbunyi “Kota Terkenal Padang”, sesuai untuk digunakan sebagai tempat untuk mengambil gambar tentu saja bagi anda pencari cerita insta tidak akan meninggalkan peluang untuk mengambil gambar di tempat itu.

2. Pantai Nirwana

Pantai Nirwana adalah pantai yang terletak di Jalan Raya Padang – Painan, Teluk Bayur, Padang Selatan, Kota Padang, Sumatera Barat. Untuk sampai ke Nirwana Beach Location sangat mudah, terutama anda yang mulai dari titik tengah kota Padang.

Jika anda memilih menggunakan pengangkutan awam, anda boleh mengambil laluan pengangkutan awam 437 dari arah Pasar Raya Padang. Perjalanan ke lokasi akan melalui laluan Sultan Syahrir yang akan terus menuju Jalan Padang – Bengkulu.

Lawatan pantai di Padang
Pantai Nirvana ( Instagram : @uncle_syaf )

Pantai Nirwana sering dirujuk sebagai pantai syurga kerana keindahan panorama yang ditawarkan sangat menakjubkan. Peregangan pasir putih, bukit, dan pokok kelapa menambah keindahan pantai.

Selain menikmati keindahan panorama Pantai Nirwana, aktiviti yang dapat anda lakukan adalah memerhatikan pelabuhan Teluk Bayur, Foto Hunting, dan menikmati keindahan matahari terbenam. Menunggu keindahan matahari terbenam adalah tarikan utama Pantai Nirvana.

Sebabnya, apabila matahari mula ditetapkan, keindahan Pantai Nirvana mula mendedahkan bentuknya. Lampu-lampu kapal dan lampu-lampu di pelabuhan Teluk Bayur kelihatan cantik dan menjadikan suasana pantai romantis.

3. Pantai Carolina

Pantai Carolina adalah salah satu pantai yang indah di bandar selatan Padang. Pantai Carolina terletak di daerah bungus selatan, Kota Padang, Sumatera Barat. Bermula dari pusat bandar Padang, yang berjarak 21 km jauhnya, ia akan mengambil masa sekitar 38 minit dengan kereta untuk sampai ke Pantai Carolina.

Pantai Carolina mempunyai pesona semulajadinya, terbentang pasir putih yang lembut, dipenuhi dengan pokok-pokok hijau yang melengkung tepi. Kebanyakan pokok ini perlahan-lahan meremajakan pokok kelapa.

Bagi anda yang suka berselancar, Pantai Carolina boleh menjadi salah satu destinasi pelancongan rujukan anda kerana ombak yang dimiliki oleh pantai agak mencabar untuk menakluk. Selain berkumpul dengan keluarga semasa bergurau, memancing, bermain bola pantai dengan kawan-kawan juga boleh menjadi aktiviti yang menyenangkan untuk dilakukan di sana.

Di samping keindahan daratan, Pantai Carolina juga memegang panorama keindahan bawah air dalam bentuk terumbu karang, pelbagai ikan dan biota laut yang lain. Jadi yang menjadikannya sesuai digunakan sebagai tempat untuk snorkeling.

4. Pantai Pasir Jambak

Pantai Pasir Jambak adalah lawatan pantai Padang yang mesti dikunjungi seterusnya. Pantai Pasir Jambak adalah 17 Kilometer dari pusat bandar Padang. Untuk sampai ke lokasi kira-kira mengambil masa kira-kira 30 minit perjalanan dengan kenderaan.

Semua destinasi pelancongan pantai yang terletak di Padang City dan persekitarannya menghadap ke barat di mana matahari terbenam. Tidak hairanlah, pada sebelah petang, Pantai Pasir Jambak merupakan salah satu destinasi yang sering dikunjungi oleh pelancong tempatan dan asing untuk menikmati keindahan matahari terbenam.

Pantai Pasir Jambak sendiri terkenal sebagai tempat terbaik untuk melihat pemandangan matahari terbenam. Pantai yang bersih dengan pasir putih yang berkilauan terhadap latar belakang pokok pain adalah apa yang menambah suasana istimewa pantai ini.

Selain menikmati matahari terbenam, aktiviti lain yang boleh anda lakukan ialah berbasikal, berselancar, berenang, berjemur, dan fotografi. Kontur pantai yang luas dan rata menjadikan pantai ini selesa untuk berbasikal.

5. Pantai Air Manis

Dari satu siri pantai di Sumatera Barat, salah satu pantai yang sering menarik pelancong untuk datang ke Padang adalah Pantai Air Manis. Pantai ini berjarak 10 kilometer dari pusat bandar Padang.

Di samping pantai dengan panorama eksotis, pantai ini juga tidak boleh dipisahkan dari legenda Malin Kundang. Gabungan keindahan alam semesta dan legenda Malin Kundang adalah apa yang menarik minat para pelancong untuk datang dan melihat batu Malin Kundang secara langsung.

Di sebelah selatan pantai ini, anda akan mendapati batu yang menyerupai orang yang sujud. Batu ini dipercayai oleh masyarakat setempat sebagai Malin Kundang yang dikutuk menjadi batu kerana kecurangannya terhadap ibunya.

Tidak hanya itu, di sekeliling anda juga terdapat batu yang menyerupai reruntuhan tembok kapal yang dipercayai menjadi sebahagian daripada Malin yang dikelirukan. Inilah mitos legenda Malin Kundang yang berkembang di masyarakat hingga kini.

Bukan itu sahaja, anda juga boleh mencari batu-batu yang menyerupai dinding kapal yang dipercayai menjadi sebahagian daripada Malin yang mengalami kemusnahan. Inilah mitos legenda Malin Kundang yang berkembang di masyarakat hingga kini.

Selain dari kebenaran, mitos tidak begitu penting. Walau bagaimanapun, perkara yang paling penting ialah kebijaksanaan yang boleh digunakan sebagai pengajaran yang kita tidak dibenarkan untuk menjadi orang jahat kepada ibu bapa.

Mereka adalah beberapa ulasan yang berkaitan dengan tarikan pelancong pantai Padang yang anda mesti lawati. Sekiranya anda memerlukan perundingan mengenai pakej percutian di Padang, sila hubungi kami.