Sumatera Barat mempunyai banyak tarikan alami yang dapat digunakan sebagai rujukan dalam mengisi daftar liburan Anda. Bermula dari pelancongan air, bukit, budaya, kuliner, dan banyak lagi. Bercakap mengenai pelancongan air, ternyata ketika bercuti bukan hanya pantai yang merupakan satu-satunya tujuan wisata, masih ada tujuan wisata lain yang dapat Anda kunjungi seperti tasik.

Mengunjungi pelancongan tasik pastinya tidak kurang menarik dan menarik dengan pelancongan air lain. Bayangkan apabila anda duduk di pinggir tasik dengan air yang jernih, langit biru, dikelilingi oleh pokok, dan angin lembut di muka. Menarik bukan?

Nah, untuk itu, pasukan pakej Padang akan membincangkan pelancongan yang berkaitan dengan Lake Singkarak. Danau Singkarak merupakan salah satu daripada tasik yang terkenal di Indonesia, bukan hanya di Indonesia tetapi juga terkenal di negara lain di dunia.

Danau Singkarak adalah tasik yang terbentang di dua daerah di provinsi Sumatera Barat, Indonesia, yaitu daerah Solok dan Tanah Datar. Danau Singkarak merupakan tasik kedua terbesar di Sumatera.

Air tasik juga digunakan sebagai sumber tenaga air Singkarak di Lubuk Agung. Biasanya, kuasa hidro terletak di tepi tasik atau empangan, ya, ia berbeza di sini. Air dari Tasik Singkarak disalurkan melalui terowong panjang melalui Bukit Barisan ke tapak PLTA.

Tasik ini mempunyai keindahan yang sangat baik. Landskap air yang luas, dengan latar belakang bukit-bukit hijau di tebing tasik, akan segera menjadikan mata kita sejuk. Mahu mengetahui maklumat terperinci? merujuk kepada ulasan yang berkaitan dengan lawatan Lake Singkarak di Sumatera Barat untuk disiapkan.

Sejarah asal Tasik Singkarak

Tasik Singkarak termasuk dalam jenis tasik tasik, yang merupakan tasik yang dibentuk oleh aktiviti plat bumi. Lokasinya sememangnya di atas kesalahan Sumatera, tepatnya di lembah Singkarak-Solok.

Kawasan Tasik Singkarak adalah sekitar 11.200 hektar, dengan panjang sekitar 20 KM. Tasik Singkarak yang paling dalam adalah 268 meter, dengan lebar maksimum sekitar 6.5 KM. Jadi bentuk tasik ini lebih panjang.

Pada tahun 1992, kerajaan telah membina 19 kilometer kuasa hidro Singkarak dan terowong air. Terowong ini menembusi Bukit Barisan, dan digunakan sebagai sumber kuasa hidro.

Kerana keindahannya, Lake Singkarak telah menjadi salah satu tempat wisata yang paling banyak dikunjungi dan juga dari luar kota. Keindahan tempat pelancongan ini mula-mula dikenali pada tahun 1905 melalui jurnal biologi Ernst Haeckel, seorang penyelidik dari Jerman.

Tidak hanya meneliti ekosistem Tasik Singkarak dan sekitarnya, Haeckel juga kagum dengan keindahan tasik ini, yang membuatnya meringkaskan kecantikan Tasik Singkarak dalam lukisan.

Lukisan yang menggambarkan keadaan tasik ketika itu, menjadi salah satu lukisan pertama tentang tasik Singkarak yang banyak diketahui.

Tarikan Tasik Singkarak

Sebagai tempat wisata utama dan kebanggaan penduduk Sumatera Barat, Lake Singkarak mempunyai beberapa tarikan seperti habitat ikan bilih, pernah digunakan sebagai trek balap basikal, saiz tasik yang semakin meningkat dari semasa ke semasa, lihat maklumat yang lebih terperinci :

A. Bilih ikan

Pernahkah anda mendengar tentang ikan yang dipanggil bilih (Mystacoleucus padangensis)? tentu saja kebanyakan orang akan mengenal nama ikan, karena memang ikan ini hanya ditemukan di Danau Singkarak saja.

Tidak seperti Lake Singkarak, tasik lain umumnya merupakan habitat untuk ikan air tawar seperti ikan mas dan ikan tilapia. Danau Singkarak mempunyai ikan yang tidak akan dapat ditemui di tasik lain di Indonesia, bahkan di Dunia.

Ini adalah salah satu tarikan Tasik Singkarak. Bilih ikan mempunyai saiz yang agak kecil antara 5 cm hingga 10 cm, mempunyai skala berwarna perak berkilat dan hidup dalam kumpulan seperti ikan teri.

Banyak yang cuba membiak ikan ini di luar Tasik Singkarak, tetapi hasilnya selalu gagal kerana ikan bilih selalu mati. Bilih ikan telah menjadi salah satu mata pencaharian masyarakat sekitar.

Sebab, Bilih mempunyai rasa yang enak. Jadi, jangan terkejut jika ia sangat popular dengan penduduk dan pelancong yang melawat sana. Untuk menu yang diproses, ikan ini disyorkan untuk digoreng dan dicelup dengan sambal.

Tasik Singkarak
Olahan Ikan Bilih ( sumber : takaitu )

Selain dijual di gerai, ikan goreng goreng juga boleh didapati di kedai-kedai cenderahati di sekitar tempat pelancongan ini. Ikan dibungkus dalam pelbagai saiz plastik dan anda boleh membuat cenderamata khas Tasik Singkarak.

B. Jeti Singkarak

Sekiranya anda melawat lawatan ke Lake Singkarak, anda akan menemui sebuah dermaga. Dermaga itu dipanggil Jeti Singkarak. Dermaga itu menjadi salah satu tempat kegemaran pelancong untuk dikunjungi.

Perkara yang menjadikan dermaga begitu menarik bagi pelawat adalah tidak lain daripada dermaga yang digunakan sebagai pusat aktiviti sukan basikal pada skala antarabangsa, iaitu Tour de Singkarak.

Acara ini diadakan secara tetap setiap tahun. Tour de Singkarak disokong oleh Kementerian Pelancongan dan Ekonomi Kreatif dan Pertubuhan Sukan Amaury, penyelenggara acara serupa di Perancis, Tour de France. Berminat untuk melawat bandar Padang? dapatkan maklumat berkaitan pakej percutian Padang di Packagepadang.com

C. Panorama Kecantikan dari Ketinggian

Keindahan panorama yang ditawarkan oleh tur Lake Singkarak sangat menakjubkan, ia adalah kasihan untuk terlepas jika anda melawat Padang City. Lebih-lebih lagi jika anda menikmatinya dari ketinggian.

Terdapat banyak tempat yang dapat anda lawati untuk mendapatkan pemandangan yang luas dan mempesona dari Lake Singkarak dari ketinggian, seperti Puncak Gobah, Puncak Thailand, Bukit Cinangkiak, dan Puncak Whirlpool.

Sekiranya anda melawat sana, jangan lupa untuk menyediakan kamera dengan lensa yang luas untuk dapat menangkap keseluruhan pemandangan.

D. Terdapat sebuah pantai

Adakah terdapat pantai? ya, pantai itu disebut Pantai Tanjung Mutiara. Pantai ini diuruskan dengan baik, terdapat pelbagai kemudahan pelancong yang lengkap. Dari pantai ini, anda boleh menikmati pemandangan tasik terus dari tepi.

pakej percutian padang
Puncak Thailand ( instagram : @voni_mf )

Bagaimana? menarik bukan tasik pelancong yang satu ini. Lawatan Lake Singkarak boleh menjadi salah satu rujukan anda dalam menentukan destinasi pelancongan apabila melawat bandar Padang. Segera lakukan persiapan bercuti anda supaya percutian terasa selesa.

Bagi anda yang memerlukan maklumat berkaitan pakej percutian di Padang, sila hubungi Packagepadang kami. Kami bersedia untuk membantu setiap keperluan percutian anda berkaitan dengan pelancongan di bandar Padang.

Source :
Fuatured image : pesona.travel