Berbasikal adalah satu aktiviti yang menyenangkan. Oleh itu aktiviti berbasikal termasuk dalam kategori sukan. Malah sukan itu digunakan sebagai tayar perlombongan. Jika di Perancis yang terkenal acara Basikal perlumbaan dengan nama Tour de France kemudian di Indonesia adalah popular dengan perlumban basikal Tour de Singkarak. Tour de Singkarak mengambil nama sebuah tasik yang indah di Sumatera Barat. Perlumbaan ini diikuti oleh peserta tempatan dan antarabangsa.

Perlumbaan basikal. Source Unsplash

Sejarah perlumbaan Tour de Singkarak

Tour de Singkarak adalah perlumbaan basikal rasmi Persatuan Basikal Antarabangsa UCI yang diadakan di Sumatera Barat sekali setahun. April hingga Jun adalah masa agenda. Pelaksanaan ini biasanya selama seminggu. Kejohanan ini merupakan bangsa perlumbaan yang diikuti oleh atlet basikal di seluruh dunia. Kejohanan Tour de Singkarak adalah tempat yang paling banyak penonton ke-5 di dunia.

Kali pertama perlumbaan ini diadakan pada tahun 2009 dengan konsep promosi pelancongan dan juga pertandingan sukan. Penamaan Singkarak merujuk kepada tasik yang sememangnya diluluskan dalam acara sukan. Disebabkan kejayaan, agenda diadakan secara berkala sekali dalam setahun.

Peserta dan juga penonton perlumbaan berbasikal sebagai tambahan kepada penduduk tempatan juga dari pelancong asing tidak terkecuali kepada negara jiran Indonesia seperti Malaysia, Singapura atau Brunei Darussalam. Pakej percutian Padang merupakan salah satu pakej pelancongan yang mengendalikan jalan pelancong di tanah melayu yang berjiran.

Sapura Cycling Team Malaysia

Salah seorang penunggang basikal Malaysia yang mengambil bahagian dalam perlumbaan basikal ini adalah Sapura Cycling Team Malaysia. Australia pemandu Jesse Ewart daripada Sapura Cycling Team Malaysia menjadi Juara Kejohanan perlumbaan Basikal Antarabangsa Tour de Singkarak 2019 selepas mengumpul masa terpantas dalam sembilan peringkat berperingkat. Ia sememangnya bangga.

Beliau muncul secara konsisten semasa perlumbaan dan berjaya menyimpan masa rakaman. Ewart total time rekod adalah 34 jam 34 minit 2 saat. Silap mata yang dia lakukan pada setiap peringkat adalah cara ia mengekalkan rentak kelajuan. Jesse Ewart tidak selalunya terpantas pada setiap peringkat, tetapi sentiasa dalam sebuah kumpulan utama yang boleh mengekalkan rekod masa.

Di samping itu, Cristian Raileanu yang juga berasal dari Sapura Cycling Team Malaysia mengambil masa sebanyak 34 jam 35 minit 45 saat, kereta api telah memenangi tempat kedua dalam perlumbaan Tour de Singkarak di 2019.

Pada tahun 2020, lawatan perlumbaan basikal yang dirancang Tour de Singkarak akan diadakan pada 7 hingga 15 September 2020. Walau bagaimanapun, agenda ini terancam oleh tahun ini kerana dunia baru sedang mengalami wabak penyakit yang disebabkan oleh virus Covid 19. Pelbagai aktiviti pelancongan dan acara dibatalkan tahun ini kerana hakikat bahawa virus tersebar di dunia. Semua percubaan untuk menghindari penghantaran virus Corona

Tour de Singkarak Route

Biasanya dalam pelaksanaan Tour de Singkarak, Padang City sentiasa menjadi titik permulaan pelompat dengan titik penamat di Jeti Tasik Singkarak. Walau bagaimanapun, pada Tour de Singkarak 2012, titik permulaan perlumbaan telah dipindahkan ke Sawahlunto. Walaupun titik penamat telah berpindah ke Padang bandar sebagai ibu negara Sumatera Barat. Laluan yang berada dalam perlumbaan basikal telah dipilih sebagai landasan terbaik.

Perlumbaan ini mempunyai peranan yang besar dalam memperkenalkan rantau ini terutama dalam sektor pelancongan. Bilangan regencies dan bandar-bandar kursus de Singkarak Tour dari tahun ke tahun mengalami peningkatan.

Kewujudan acara perlumbaan berbasikal antarabangsa dijangka akan menggalakkan pelancong melawat Sumatera Barat. Merekod ratusan ribu pelancong asing yang tinggal di beberapa hotel Sumatera Barat semasa perlumbaan.

Tasik Singkarak Mula Awal Tour de Singkarak

Tour de Singkarak basikal lumba tidak dipisahkan dari tasik yang mempunyai pemandangan indah Sumatera Barat iaitu Tasik Singkarak. Lake Singkarak adalah Tasik kedua terbesar di Kepulauan Sumatera selepas Tasik Toba di Sumatera Utara. Tasik ini terbentang merentasi dua regencies di wilayah Sumatera Barat, iaitu Solok Regency dan tanah rata Regency dan Tasik ini mempunyai kawasan 107.8 km ². Tasik ini terletak di Hulu Sungai atau batang Ombilin.

Salah satu perlumbaan Basikal trek. Source Media Indonesia

Sebagai tambahan kepada sumber air dan destinasi pelancongan sebahagian daripada Tasik itu telah berjalan melalui terowong melalui barisan Bukit ke batang anai untuk memandu penjana PLTA Singkarak, Padang Pariaman Regency. Tasik ini mempunyai fungsi yang sangat penting di Sumatera Barat. Berbeza dari Tasik Maninjau, yang terbentuk akibat letusan gunung berapi, tasik Singkarak dibentuk terutamanya kerana proses tectonik.

Itu adalah kajian semula Tour de Singkarak di Sumatera Barat yang mampu menarik pelancong dari luar Indonesia untuk melawat Indonesia, terutamanya rantau Sumatera Barat. Mudah-mudahan artikel ini memberikan anda maklumat yang berguna. Jangan lupa untuk membaca artikel kami yang lain tentang air terjun Lubuk hitam di Padang Sumatera Barat. Terima kasih.