Sumatra Barat serta terkenal dengan pemandangan semulajadi yang indah, rumah tradisional Minangkabau juga terkenal dengan budaya Melayu yang kukuh. Tetapi terdapat satu budaya unik di Sumatra Barat iaitu batik Sumatra Barat. Batik tradisional ini dipengaruhi oleh budaya Portugis, Cina, Thai, India dan Melayu. Batik ini mempunyai warna yang unik dan tersendiri Sumatra Barat seperti hitam, merah, Turquoise dan kunyit kuning.

Batik Minangkabau dipanggil batik tanah liek. Mengapa ia dipanggil batik Tanah Lek? Menjadikan batik Minangkabau dari tanah liat adalah teknologi tertua di Indonesia. Nenek moyang Orang Minangkabau datang melalui laluan Cina. Mereka belayar dari tanah besar Asia melalui Laut China Selatan, menyeberangi Selat Melaka kemudian ke Kampar, Indragiri (Kuantan) dan Siak Rivers. Malah sebahagian daripada mereka tinggal di sekitar Kabupaten Koto.

Batik Sumatra Barat
Membuat batik. Source tempo.co

Sejarah Batik Sumatra Barat

Pengenalan batik ke Sumatra bahagian barat pertama yang berasaskan kepada tinggalan arkeologi seni batik bermula untuk memasuki Sumatra Barat pada abad ke-13. Ini dicirikan oleh penemuan patung Amoghapasa dalam Dharmasraya yang menggambarkan satu angka memakai kain bercorak batik.

Patung itu dihantar dari Jawa dengan Kartanegara seorang Raja dari kerajaan Singasari untuk Dharmasraya semasa ekspedisi Pamalayu pada tahun 1286. Ia dianggarkan pada masa yang sama membangunkan seni batik di Dharmasraya. Bukan sahaja di Dharmasraya, bahkan mendapati patung yang dihiasi dengan batik di Muaro Jambi.

Proses Mewarna

Ciri batik Sumatra Barat adalah dalam proses mewarna semula jadi dengan mencampurkan bahan asas yang tidak diberi motif kepada penyelesaian tanah liat. Panjang rendam bergantung kepada kualiti tanah liat dan kekangan warna yang dikehendaki.

Salah seorang pengeluar sehingga kini masih menggunakan pewarna semula jadi walaupun bagi batik-batik yang tertentu menggunakan pewarna sintetis mengikut permintaan pasaran. Proses yang berbeza, hasil yang berbeza, dan juga harga yang berbeza. Batik Sumatra Barat melalui proses mewarna semulajadi menghasilkan warna yang tidak terang.

Penggunaan Batik

Batik ini kurang popular daripada batik di Jawa. Ini kerana batik di Sumatra Barat hanya digunakan pada majlis tradisional dan biasanya digunakan semasa upacara khas. Batik Sumatra Barat digunakan oleh pemimpin tradisional seperti datinat (Penghulu atau Ketua adat), Bundo Kanduang (pemimpin wanita di Minang), Raja kecil di Sungai pagu, jambu Lipo-Punjung, Sawah Lunto, Sijujung dan Solok. Datuk memakai ia dalam bentuk tudung looped di leher. Wanita dalam bahu mereka.

Motif Batik Sumatra Barat

Watak batik Minangkabau mencerminkan motif daripada ukiran rumah tradisional Minangkabau tetapi sering digunakan adalah motif pucuk rebung, siku-siku beragi, kaluak paku (untuk pinggiran kain) dan burung hong.

Beberapa motif batik di Sumatra Barat atau Padang juga dipengaruhi oleh budaya Cina, sentuhan budaya Cina di Batik Padang yang tidak dipisahkan daripada kemasukan pedagang dari China ke Minangkabau sekitar abad ke-16.

Beberapa motif batik Sumatra Barat termasuk kaluak paku motif, motif menembak redude, motif Kenyalang, itik motif rumah patang, motif parang pecah, lada atau akar daun, Fern dan daun lain. Terdapat juga beberapa motif yang menyerupai atau sama dengan Batik Banyumas, Indramayu, Jogja dan Solo.

1. Motif Batik Tanah

Tanah Liek adalah Bahasa Minangkabau yang bermaksud tanah liat. Penamaan tanah seperti itu sendiri tidak terpisah daripada penggunaan tanah liat sebagai bahan pewarna batik. Kain batik biasa di dalam rendam di dalam air tanah liat campuran selama kira-kira 1 minggu dan dalam pewarna sekali lagi yang datang dari beberapa herba seperti gusi atau kulit jengkol.

Tetapi bersama-sama dengan kemajuan masa, penggunaan tanah liat sebagai bahan fabrik batik dibiarkan di belakang. dan perubahan dengan batik yang menjual banyak di pasaran. Bagi beberapa corak atau gambar-imej yang motif batik tanah liat adalah jam gadang, Kuda laut dan burung Hong atau yang kini lebih akrab dengan designasi.

2. Motif Batik Slobog

Tidak berbeza dari Batik Jawa yang mempunyai falsafah yang bermakna untuk pemakainya. Andaikan bahawa batik motif Slobog sekiranya berlaku kematian, batik Slobog sering menggunakan orang untuk melayat, maksud yang dimaksudkan supaya si mati tidak mempunyai kesukaran apabila berdepan dengan Allah. Bukan sahaja ia juga dipakai pada upacara perasmian pegawai kerajaan, mereka memakai batik ini kerana ia melambangkan harapan untuk sentiasa diarahkan dan licin dalam menjalankan semua tugas yang menjadi peluang jawapan kemudian.

3. Motif Batik Rangkiang

Bagi batik seperti Rangkiang mempunyai falsafah yang menunjukkan kebajikan dan kehidupan. Kerana nama asal Rangkiang dari nama nasi bangsal. Beras itu adalah tumbuhan yang merupakan sumber makanan ruji yang menyokong rakyat Nusantara.

4. Motif Batik Pucuk Rebung

Falsafah motif pucuk Rebung melambangkan kemakmuran, kesuburan dan harapan sudah tentu. Pucuk Rebung adalah sejenis makanan tradisional yang berasal dari buluh yang masih muda. Tetapi penggunaan motif batik juga digunakan di kawasan Jakarta dan Riau.

Batik Sumatra Barat
Motif Batik Sumatra Barat. Source infobatik.id

5. Motif Batik Keluak Fern

Motif Fern atau daun pakis diilhamkan oleh daun pakis yang biasa dan mudah ditemui di Indonesia, terutamanya di kawasan riverbank. Keluak adalah Bahasa Minang yang bermaksud swerp. Jadi, motif Fern batik Keluak menggambarkan tumbuhan Fern.

Ini adalah sebahagian daripada ulasan yang unik tentang batik Minangkabau. Anda boleh membeli produk batik ini semasa melawat Sumatra Barat. Batik ini sesuai sebagai cenderahati kerana ia mempunyai motif unik dan berbeza dari batik lain di Indonesia. Untuk membuat percutian anda di Sumatra Barat lebih selesa, anda boleh mempercayai PackagePadang.Com yang menyediakan pakej percutian Padang.