Silat Pencak adalah seni mempertahankan diri Indonesia yang telah dipertandingkan di peringkat serantau Asia Tenggara. Silat bukan sahaja di Indonesia, ia juga terdapat di Malaysia, Singapura, Filipina, Vietnam, dan Thailand. Beberapa jenis silat yang terkenal adalah Silat Minangkabau, Silat Cimande, dan merpati putih.

Silat di Indonesia juga pelbagai jenis. Di setiap kawasan, setiap Pulau akan mendapati Silat dengan gaya yang berbeza. Salah satu cabang silat Indonesia tradisional yang akan dibincangkan kali ini adalah Silat Minangkabau. Minangkabau yang kaya dengan budaya Melayu ternyata mempunyai seni mempertahankan diri tradisional yang berbeza daripada seni mempertahankan diri di kawasan lain.

Silat Minangkabau
Perguruan Silek Minangkabau. Source silek-harimau-minangkabau.blogspot.com

Silat Miangkabau

Silek Minangkabau atau Silat Minangkabau adalah seni mempertahankan diri yang berkembang dan berkembang di kawasan Minangkabau Sumatera Barat. Seni mempertahankan diri tradisional ini telah wujud sejak zaman berzaman lagi. Silek untuk orang Minangkabau adalah identiti, yang wujud di dalamnya, terutama bagi lelaki walaupun wanita Minangkabau juga boleh belajar.

Pada masa lalu apabila seseorang yang kira-kira untuk meninggalkan Sumatera Barat kali belajar Silek sehingga ia benar-benar selesai. Itu adalah supaya mereka boleh mempertahankan diri mereka daripada serangan orang jahat, atau melindungi saudara-mara mereka daripada kejahatan.

Terdapat peraturan di Silek tidak menyerang bahagian berbahaya badan lawan. Silek hanya pertahanan diri. Silek juga mengandungi kebijaksanaan, jika mereka yang menguasai Silek baik, harus mempunyai yang tinggi dan rendah kesabran. Seorang pejuang mesti banyak bersabar, dan tidak berkhidmat serangan lawan pada permulaan perjuangan.

Silek adalah gerakan seni pertempuran yang digunakan untuk mempertahankan terhadap serangan musuh, supaya pergerakan cuba sebagai sedikit yang mungkin, cepat, tepat, dengan niat untuk melumpuhkan lawan tanpa membantah kehidupan lawan.

Silek juga belajar lelaki muda di Minangkabau untuk mempertahankan Minangkabau dari serangan musuh seperti perompak. Anak lelaki Minang telah belajar seni mempertahankan diri sejak zaman kanak-kanaknya di surau. Biasanya mereka dilatih oleh seorang guru yang dibayar, yang menguasai Silek. Latihan Silek biasanya dilakukan selepas belajar untuk membaca Al-Qur’an pada waktu malam di surau.

Nilai Falsafah Silat Minangkabau

Ada yang baik dari orang Minangkabau yang berkata ‘ jiko mamancak di galanggang, jika basilek di muko musuah ‘ (jika melakukan tarian Pencak di Arena, sedangkan jika bersilat untuk menghadapi musuh). Oleh kerana itu, tuo Silek (Guru Pencak Silat Profesional) jarang mahu menunjukkan kemahiran mereka dalam orang ramai bagaimana langkah mereka lumpuh musuh.

Tuo Silek hanya mancak dan cuba untuk tidak menyakiti satu sama lain bintang bersama mereka, kerana menjatuhkan satu lagi Tuo Silek dalam acara akan mempunyai kesan yang kurang baik untuk Tuo Silek yang “kalah”. Dalam amalan harian, jika seorang guru Silat ditanya jika mereka boleh bersenam, mereka biasanya menjawab secara terang-terangan, dan mengatakan bahawa mereka hanya boleh mancak (Pencak), apabila sebenarnya mereka mengajar Silek (Silat).

Terdapat pendapat bahawa Silat datang dari perkataan Silek. Perkataan Silek juga berpendapat ia datang dari perkataan siliek, atau si liat, yang bermaksud baik di tinging dan licin. Seperti juga dengan tarian tradisional Minangkabau, pergerakan Silat Minangkabau mempunyai makna tertentu.

Pendekar Silat Minangkabau

Setiap nagari di Minangkabau mempunyai tempat kajian Silat atau juga dinamakan sasaran Silek, sebuah tempat latihan dipanggil Silek yang dipimpin oleh seorang guru bernama Tuo Silek. Tuo Silek mempunyai pembantu yang ditugaskan untuk membantu beliau mengajar pemula.

Orang yang cekap bermain Silat dipanggil pandekar (Pendeka). Tajuk Pandeka dalam zaman purba secara tradisinya disahkan oleh ninik Mamak dari nagari soalan. Tetapi semasa zaman penjajahan, gelaran itu dibekukan oleh Kerajaan Belanda.

Selepas lebih seratus tahun dibekukan, penduduk asal koto Tangah, Padang bandaraya akhirnya memantapkan gelaran Pandeka pada tahun 2000. Pandeka ini mempunyai peranan sebagai parik paga di nagari (Pengawal Keselamatan Negara), jadi mereka diperlukan dalam mewujudkan sebuah negara yang selamat dan aman.

Silek Tuo Minang

Datuak Suri Dirajo dianggap telah menubuhkan sasaran Silek dalam 1119 di kawasan Pariangan, Padangpanjang, Sumatera Barat. Beliau mempunyai empat pengawal peribadi, Kambiang utan dari Kemboja. Harimau campa adalah dari negara Champa, Kuciang Siam dipercayai datang dari Siam atau Thailand, dan Anjiang Mualim dari Parsi.

Pada masa Datuak Suri Dirajo ini adalah Silek sulung Minangkabau, dan pergerakan mempertahankan diri empat pengawal juga warna gaya Silek. Kewujudan empat pengawal adalah disebabkan oleh hubungan perdagangan yang telah ditubuhkan ratusan hingga beribu-ribu tahun antara pantai barat Wilayah Minangkabau dengan Gujarat (India), Parsi (Iran dan kawasan sekitar), Hadhramaut (Yaman), Mesir, Campa (kini Vietnam), dan juga kepada Madagascar. Adalah difikirkan bahawa seni belladiri Silat Minangkabau mendapat pengaruh dari negara ini.

Silat di Minangkabau adalah gabungan seni mempertahankan diri tempatan, ditambah dengan seni mempertahankan diri yang datang dari luar Kepulauan. langkah dan pergerakan Silat Minangkabau adalah mudah, tetapi di sebalik langkah dan pergerakan mudah, yang mengandungi kecerdasan tinggi pemimpin Minangkabau, beratus-ratus tahun yang lalu.

Guru Silek atau mahir pandeka adalah orang yang benar-benar memahami rahsia langkah Silat mudah, supaya mereka boleh memproses ia ke dalam bentuk pergerakan Silat yang semakin meningkat.

Aliran dalam Silat Minangkabau

Silek Minang mempunyai beberapa tradisi atau gaya, seperti Silek Tuo (Silat lama), Silek Sitaralak (Silat Sitaralak, Silek Lintau (Silat Lintau), Silek Luncua (Silat Luncur), Silek Kumango (Silat Kumango), Silek harimau (Silat Tiger), Silek Pauah (Silat Pauh), Silek Gulo-Gulo Tareh (Silat Gulo-Gulo Tareh), Silek Ulu Ambek (Silat Ulu Ambek), Silek Sungai Patai (Silat Sungai Patai), dan Silek Baruah (Silat Baruh).

Silat Minangkabau
Pergerakan Silat Minangkabau. silek-spenlibels.blogspot.com

Pergerakan Silek diambil daripada pelbagai haiwan di Minangkabau, seperti Silek harimau, kucing dan Silek Buayo (buaya). Tetapi dalam pembangunannya, Terdapat sebuah kolej Silat Minangkabau yang menghapuskan pergerakan haiwan. Biasanya Silat yang datang dari antara Tarekat atau ulama menghapuskan elemen pergerakan haiwan dalam gerakan Silek.

Itu kajian Silat Minangkabau yang unik. Anda boleh melihat Silat Pencak Minangkabau terus di Sumatera Barat dengan melawat bandar Padang di Sumatera Barat. Anda boleh melawat Padang dengan menggunakan pilihan pakej percutian Padang yang disediakan oleh PackagePadang.Com yang menyediakan perkhidmatan pelancongan di Padang.