Sumatera Barat yang menempatkan kaum Minangkabau mempunyai pelbagai budaya yang unik. Selain bentuk rumah tradisional Minangkabau yang mempunyai bentuk yang unik, Terdapat banyak tradisi pelbagai yang berkembang di Sumatera Barat. Salah satu tradisi yang masih secara rutin dilaksanakan ialah tradisi Tabuik di pantai Pariaman, Sumatera Barat.

Tradisi Tabuik

Tabuik tradisi adalah satu majlis tradisional yang diadakan setiap bulan Muharam untuk memperingati kematian Husen di Padang Karbala yang terletak di kawasan pantai Sumatera Barat Pariaman. Sesetengah orang berfikir bahawa upacara tradisional ini berasal dari upacara yang dilakukan oleh Syi’ah yang dianggap sesat oleh beberapa ulama.

Tradisi Tabuik
Komuniti menganjurkan Tabuik tradisi. Source helloindonesia.id

Tabuik telah diperolehi daripada nama peti Nabi Musa sendiri yang digunakan untuk menyimpan manuskrip perjanjian Bani Israel dengan Tuhan. Perayaan memperingati kematian Husein bin Ali, cucu kepada Nabi Muhammad SAW di Padang Karbala yang diketuai oleh tentera Muawiyah pada tahun 680.

Tabuik melambangkan janji Muawiyah untuk menyerahkan rod Khalifah kepada perbincangan Islam, selepas beliau meninggal dunia. Tetapi janji tidak disimpan oleh Muawiyah dan dia mengangkat orang lain sebagai khalifah, supaya penyokong Husein menjadi kecewa dan memerhati setiap bulan Muharam dengan pelbagai ritual.

Ritual biasanya penuh dengan kesedihan dan menyesal kerana kesilapan mereka yang tidak mengiringi Husein apabila dia terbunuh. Kematian cucu Nabi Muhammad telah memperingati Majlis, ucapan dan memuji. Tambourines dan lain-lain alat muzik juga dimainkan di Majlis tersebut.

Sejarah Tradisi Tabuik

Kehadiran Tabuik ritual di Minangkabau bermula apabila British memerintah Bengkulu, British membawa tentera dari Sepoy, India untuk Bengkulu. Ramai askar Syi’ah yang telah derhaka pada British dan menyertai masyarakat Islam Bengkulu. Tentera Syiah yang asli daripada India sering menganjurkan tradisi lamat kematian Husein.

Yang lebih lama bukan sahaja orang India yang melakukan acara Tabuik, tetapi ramai orang tempatan yang beragama Islam untuk membentuk, jadi ia dilanjutkan dari Bengkulu, Padang, Pariaman, Maninjau, untuk mencapai Banda Aceh dan Singkil kira-kira tahun 1831.

Dalam pembangunannya kemudian, tradisi yang diperolehi daripada ajaran Syi’ah hilang di banyak tempat, sehingga mereka hanya dalam dua tempat, di Bengkulu dengan nama Tabot dan di Pariaman Barat Sumatera sebagai Tabuik. Kedua-duanya adalah tradisi yang sama, tetapi cara pelaksanaan berbeza.

Tabuik dalam Pariaman sebenarnya sangat prihatin oleh ulama. Mereka takut ajaran Syiah untuk merebak dengan cepat. Sejak tahun 1974, para ulama di sana menyarankan kerajaan untuk melaksanakan Majlis yang lebih dikuasai oleh unsur budaya tempatan.

Sejak itu, Tabuik telah menjadi tradisi yang hanya semata-mata penjelmaan budaya. Oleh itu, parti ini telah menjadi kalendar tetap kerajaan Padang Pariaman. Perayaan ini juga merupakan sumber kewangan kerajaan tempatan.

Perarakan Tradisi Tabuik

Perarakan Tabuik bermula dengan satu majlis koleksi tanah. Mengambil tanah bersama-sama dengan Solat Maghrib. Majlis ini mempunyai notis kepada manusia bahawa dia adalah dari tanah dan kembali di atas tanah. Dapatan rentas-tanah ini, dalam bentuk asalnya, adalah kepentingan perang.

Tanah itu kemudian diparaskan oleh beratus-ratus orang. Tanah itu kemudian disimpan dalam belanga, kemudian dibalut dalam kain putih. Kemudian dimasukkan ke dalam dada yang bernama Tabuik. Frankincense telah dibakar dalam kuantiti yang besar dan diiringi oleh tangisan dan yang telah dimulakan oleh sekumpulan orang yang telah dilantik oleh masyarakat, supaya keadaan itu dapat mempengaruhi pengunjung Majlis Tabuik untuk mendapatkan menumpahkan air mata.

Selepas itu, acara itu beralih ke padang dan telah dibuat dua buah Tabuik yang dinamakan Tabuik Subarang dan Tabuik Pasa, iaitu patung yang berbentuk burung besar dipanggil Buraq, berdiri muka yang kukuh yang merupakan simbol kedua-dua tentera yang akan berjuang.

Patung burung dengan rangka rotan adalah 15 meter. Tabuik kemudiannya dikatalogkan dengan bersungguh-sungguh sambil menjerit perkataan ‘ hidu[ Hasan, hidup Husein’. Oleh itu, parti Tabuik juga dikenali sebagai Hoyak Hosen. Berbeza dari tradisi Syi’ah yang hanya menyebut nama Husein, Tabuik tradisi adalah cucu kedua Nabi Muhammad, bukan sahaja Husein.

Tabuik kemudiannya berjuang dan terbentang antara dua seperti seorang lelaki perang, perarakan ini adalah simbol Perang di Padang Karbala. Upacara ini menjadi sesak dan dirringi dengan tumpahan air mata. Penghujung upacara Tabuik membaling ke laut. Kedua-dua Tabuik telah dibuang ke laut untuk mentafsirkan simbol bahawa dengan tenggelam Tabuik ke laut, kemudian lemas juga semua pertikaian dan permusuhan.

Tidak seperti ajaran Syi’ah yang sentiasa merungut kematian Husein, dalam tradisi Tabuik semua pertikaian dan pertumpahan darah telah dibuat pelajaran, serta-merta di lupakan. Oleh itu, dalam Pariaman tidak ada aliran dan Syi’ah sebagai dalam upacara Tabuik pada permulaan pulangan.

Tabuik tradisi adalah semata-mata satu acara kebudayaan, dan tidak menunjukkan bahawa dalam perarakan Tabuik dikenakan Syi’ah, kerana sesungguhnya dalam Pariaman tidak akan ditemui pengikut pengajaran Syi’ah. Tradisi Majlis Tabuik ialah pembudayaan budaya di antara budaya Minangkabau dan budaya Arab Syi’ah.

Tradisi Tabuik
Pasukan tempur tabuik. Source hariansinggalang.co.id

Dalam upacara ia sangat tebal dengan simbol ajaran Syiah yang dikaitkan dengan penyesalan kepada dosa dan kesedihan pada masa lalu. Tetapi dalam tradisi Tabuik ia adalah diri Introspektif tentang kesilapan masa lalu untuk menghadapi masa depan yang lebih baik. Untuk menyesuaikan diri dengan budaya budaya tempatan, upacara ini diubahsuai supaya ia boleh diterima oleh ramai orang yang biasa dengan Ahlusunnah Wal Jama’ah.

Upacara Tabuik kini beralih dari destinasi asalnya. Jika pada masa lalu pelaksanaan Majlis Tabuik sebagai ritual yang moral dan kawalan kendiri, hari ini menjadi satu majlis hiburan dan objek pelancongan yang menjana pendapatan untuk masyarakat dan kerajaan.

Oleh itu, bagi anda yang ingin menyaksikan tradisi Tabuik di Sumatera Barat secara langsung, anda boleh melawat mereka dengan menggunakan perkhidmatan pelancongan. Pakej percutian Padang yang merupakan salah satu pakej pelancongan terbaik di Padang akan menyediakan perkhidmatan terbaik untuk anda yang mahu bercuti di tanah Minangkabau. Terima kasih.